Festival Jeden svět ocenil právničku z Ruska. Hájí klienty, které jiní odmítají

Prestižní cena Homo homini za prosazování lidských práv, demokracie a míru letos míří do jihoruské provincie Dagestánu. Společnost Člověk v tísni ji udělila právničce Sapijat Magomedovové. V zemi s muslinskou tradicí hájí i oběti sexuálního násilí. Kvůli své práci byla i fyzicky napadená policií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden svět 2014, Sapijat Magomedovová

Jeden svět 2014, Sapijat Magomedovová | Foto: Filip Jandourek

„Je to velmi prestižní ocenění a znamená pro mě i určitou záruku bezpečí. To, že si země jako Švédsko nebo Česká republika všímají mé práce, je pro mě na jednu stranu vyznamenání a na druhou závazek,“ řekla Magomedovová.

Před čtyřmi lety zbili mladou právničku policisté, když chtěla navštívit jednoho svého klienta v citlivém případu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S laureátkou ceny Homo Homini natáčel redaktor Jan Prokeš

Pětatřicetiletá žena hájí nejen oběti násilí ze strany ozbrojenců nebo státních bezpečnostních sil, ale i oběti sexuálních zločinů, které mají v konzervativní, etnicky pestré a převážně muslimské zemi s dosud živou tradicí dětských sňatků i krevní msty slabé zastání.

„Když člověk zastupuje klienta, často si o sobě musí vyslechnout nepříjemné věci, musí se potýkat s lidmi, kteří mají moc,“ popsala justice práva v Dagestánu.

„Opravdu mě těší, že se mé jméno zatím nedostalo na ten dlouhý seznam advokátů, kteří už byli zavražděni,“ dodala Magomedovová.

Advokátka případů, na které si někteří kolegové netroufají, chtěla docílit spravedlnosti i ve zmíněné kauze, která se týká jí samotné. Vyšetření případu se nedočkala.

Dagestánská právnička Sapijat Magomedovová převzala při zahájení festivalu Jeden svět cenu Homo Homini za prosazování lidských práv | Foto: ČTK

„Dagestánské úřady to celé převrátily a postavily věc tak, že jsem to byla já, kdo přišel na policejní stanici a zbil tam pět příslušníků pořádkových sil takovým způsobem, že málem skončili v nemocnici,“ vzpomněla laureátka ceny Homo Homini.

Po napadení pěticí policistů byla tři měsíce hospitalizována s četnými podlitinami, pohmožděninami a otřesem mozku.

Její ocenění navazuje na to loňské, které Člověk v tísni udělil Intigamu Alijevovi, který je stejně jako Sapijat Magomedovová právník z neklidného kavkazského regionu.

Ocenění uděluje společnost Člověk v tísni jako pořadatel festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Tématem jeho letošního ročníku je "práce". Projekce začaly v pondělí, pokračují v Praze do 12. března a poté v 33 dalších městech České republiky.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme