Gazprom varuje Evropu: další sankce utáhnou plynové kohoutky

Ruský plynárenský gigant Gazprom dnes varoval Evropu před dopadem dalších sankcí. Upozornil, že spor s Ukrajinou by mohl ztlumit dodávky plynu. Spojené státy a Evropská unie uvalily další sankce na vybrané osoby nebo podniky včera. Bílý dům v případě vpádu ruských vojsk hrozí dalšími, a to proti finančnímu a právě i energetickému odvětví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník pracuje na potrubí pro plynovod South Stream v továrně u Nižného Novgorodu

Dělník pracuje na potrubí pro plynovod South Stream v továrně u Nižného Novgorodu | Zdroj: Reuters

Závažné, ale nijak určující vyjádření. Tak hodnotí varování ruského Gazpromu, zveřejněné zároveň s loňskými výsledky společnosti, energetický analytik Michal Šnobr. Podle něj Rusku a Evropské unii na vzájemném obchodu velmi záleží:

„Evropa se prostě bez ruského plynu neobejde a pro Rusy je vývoz plynu naopak jedním ze základních příjmů. Nemyslím si, že jedna nebo druhá strana má zájem na tom, aby se ten spor vyostřil,“ říká Šnobr a dokazuje svá slova na číslech: Německo je na ruském plynu závislé ze 40 procent, Česko ze 75 a třeba takové Finsko až stoprocentně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetický analytik Michal Šnobr se v rozhovoru pro Radiožurnál vyjádřil k varování Gazpromu

Čím víc na východ, tím sílí závislost států na ruském plynu. Právě na východě se podle Šnobra také odehrává klíčový boj o ruský plyn – konkrétně na Ukrajině. Ruské ministerstvo zahraničí proto už dnes uvedlo, že krymský scénář rozhodně opakovat nehodlá.

„Přes Ukrajinu se exportuje zhruba polovina celého objemu plynu, které Rusko do Evropy dodává. Záminkou by mohlo být vyhrocení konfliktu přímo na Ukrajině. Tím by došlo k omezení dodávek,“ upozorňuje Šnobr na nejčernější scénář.

V krátkodobém měřítku by tak postihnuté státy podle něj nalezly řešení v záložních zásobnících, které ale všechny země naplněné nemají: „Pro Evropu aktuálně žádné řešení, jak nahradit ruský plyn, neexistuje. S tím budou muset evropští politici, pokud budou dál tímto způsobem s Ruskem zápasit, počítat.“

A počítají. Právě energetika totiž bude hlavním tématem páteční schůzky zástupců Evropské unie, Ruska a Ukrajiny.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme