Konec chipsů a čokolády v automatech. Ministerstvo chce do škol zdravé svačiny

Ministerstvo zdravotnictví vydalo seznam potravin, které jsou vhodné do školních bufetů a automatů. Dětem by se měly nabízet hlavně saláty, celozrnné pečivo či jogurty a k pití pak převážně voda, čaj nebo mléko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodejní automat, automat na jídlo

Prodejní automat, automat na jídlo | Foto: Filip Jandourek

Podle hygienické služby mají nyní školáci často přístup převážně k nevhodnému jídlu, jako jsou čokoládové tyčinky, smažené brambůrky nebo slazené limonády.

Podle studie hygienické služby se ve více než 80 % automatů nabízejí sladké limonády, ve 12 % dokonce kofeinové nápoje.

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty tuto možnost dalšího stravování využívá přes polovinu žáků, pro školní obědy jich chodí jen pětina.

Nezdravé potraviny plánuje resort školství zakázat vyhláškou, která má platit od příštího školního roku nebo od roku 2015.

Přehrát

00:00 / 00:00

O správné výživě dětí mluvil ve vysílání Radiožurnálu předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal

„Dali jsme podnět ministerstvu školství, aby legislativně upravilo a omezilo sortiment ve školních automatech. Předpokládám, že to může být v řádu několika měsíců,“ nechal se slyšet ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Společnost pro výživu se ale domnívá, že úplný zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách by nic nevyřešil, protože děti by si je začaly nosit odjinud. Prý je to spíš otázka přístupu. Pokud si dítě dá jednu nezdravou svačinu, není to problém, ale nesmí se z toho stát zvyk.

„Dalo by se říci, že je to edukace obyvatel. Výživa se neprojeví okamžitě, ale pokud organismus zatěžujeme dlouhodobě některými látkami nebo složkami, vyvolává to rozvoj různých onemocnění charakteru infarktu, vysokého krevního tlaku a podobně,“ uvádí Tláskal.

Příprava svačiny se Zdravou pětkou | Foto: Khalil Baalbaki

Lidé v současné době konzumují velké množství kuchyňské soli nebo nasycených matných kyselin, aniž by si to uvědomovali.

Zdravá svačina by podle Tláskala měla vždy obsahovat ovoce nebo zeleninu. Dále se může skládat například z celozrnného pečiva nebo mléčných výrobků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezdravých školních svačinách mluvil hlavní hygienik Vladimír Valenta a členka správní rady Společnosti pro výživu Alena Strosserová

„Doporučení, která jsou dána, vychází z fyziologických potřeb výživy našich dětí. Vychází i množstevně z toho, kolik konzumujeme v průběhu svačiny,“ vysvětluje Tláskal.

Společnost pro výživu společně s hygienickou službou kromě seznamu doporučených potravin připravila publikaci, kde jsou i konkrétní recepty. „Může to být návod jak pro ředitele škol, aby podle toho vybírali z dodavatelů, i pro výrobce,“ říká hlavní hygienik a náměstek ministra zdravotnictví pro ochranu a podporu veřejného zdraví Vladimír Valenta.

Nabídka jídelních automatů ve školách | Foto: Český rozhlas

Veronika Sedláčková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme