OBRAZEM: Oslavy vylodění spojenců v Normandii očima zpravodajů ČRo

Připomínkové akce k 70. výročí Dne D, tedy invaze spojeneckých vojsk do Normandie, se účastní desetitisíce lidí. Mezi nimi jsou i zpravodajové Českého rozhlasu Jiří Hošek a Jan Šmíd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elitní parašutisté z britské formace, která si říká ‚Red Devils‘

Elitní parašutisté z britské formace, která si říká ‚Red Devils‘ | Foto: Jiří Hošek

Spojenecká vojska se vylodila na plážích v Normandii nad ránem 6. června 1944. Ze zhruba 35 tisíc vojáků, kteří se akce zúčastnili, jich do večera tři tisíce padlo.

Šlo o jeden z nejdůležitějších momentů druhé světové války. Invaze otevřela hlavní část západní fronty a znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu.

Hlavní část vzpomínkových akcí začala seskokem 300 britských výsadkářů v Ranville. Právě Ranville bylo prvním osvobozeným městečkem v Normandii.

Elitní parašutisté z britské formace, která si říká ‚Red Devils‘ | Foto: Jiří Hošek

Seskok parašutistů v polích u Ranville | Foto: Jiří Hošek

Ranville v Normandii | Foto: Jiří Hošek

Most Pegasus se stal jedním z dějišť nejznámějších britských výsadkových bitev druhé světové války. 6. výsadková divize ho dobyla v noci z 5. na 6. června 1944.

Most Pegasus, který 6. výsadková divize dobyla v noci z 5. na 6. června 1944 | Foto: Jiří Hošek

Vzpomínkové akce přilákali i Čechy, kteří do Normandie dorazili v historických autech. Jen kousek od známého amerického vojenského hřbitova v Colleville-sur-Mer je kemp Port-en-Bessin, ve kterém si udělala základnu více než stovka členů plzeňského Military Car Clubu.

Táborové ležení Military Car Clubu Plzeň | Foto: Jiří Hošek

Od pátku až do neděle by měl pláže vylodění a další zajímavá místa navštívit až milion lidí. Nechybí mezi nimi ani zpravodajové Českého rozhlasu Jiří Hošek a Jan Šmíd.

Zpravodajové Jiří Hošek (vlevo) a Jan Šmíd v Normandii | Foto: Jiří Hošek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme