Díky certifikátu by měli zákazníci snáze poznat pravý český česnek

Sdružení Českomoravský česnek začne zájemcům z řad tuzemských pěstitelů vydávat certifikát původu. Zákazníci by tak měli snáze rozeznat pravý český česnek od španělských nebo čínských odrůd. O certifikát si zažádá i největší pěstitel česneku na Vysočině Daniel Pech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česnek

Česnek | Foto: Josef Šmejkal

Pěstitelé z Vysočiny původně plánovali sklizeň na 1. července, počasí jim ale nepřálo. Začínají proto s dvoutýdenním zpožděním.

„Odhaduji to o víkendu na první sklizeň a prodej tři týdny, měsíc po sklizni, až se česnek vysuší a řádně očistí,“ potvrzuje Pech. České odrůdy česneku pěstuje na svých polích v Útěchovičkách na Pelhřimovsku.

„Momentálně to mám na dvou hektarech. Jeden hektar je vyloženě šlechtitelský český česnek pro pana inženýra Kozáka a na druhém hektaru mám konzumní česnek, odrůdy bjetin a vekan, který půjde přímo pro lidi,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Hana Mikulincová navštívila největšího pěstitele českých odrůd česneku na Vysočině

Díky spolupráci s největším šlechtitelem česneku v České republice Janem Kozákem se pak mezi zájemce dostává český česnek na sadbu.

Po sklizni využije Daniel Pech nabídky sdružení Českomoravský česnek a požádá o certifikát. „Pošlu po sklizni vzorky dané odrůdy a oni mi zpětně pošlou, jestli ji můžu prodávat a jestli je právě určená pro konzumní prodej,“ dodává.

Prodejce by měl mít certifikát na viditelném místě. Zákazník se z něj dozví údaje o pěstiteli, sadbě nebo druhu česneku.

V Česku se ročně spotřebuje zhruba sedm až osm tisíc tun česneku. Čeští pěstitelé ho vyprodukují kolem 1500 tun, větší část tvoří dovozy z Číny, Španělska nebo Polska.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme