Díky certifikátu by měli zákazníci snáze poznat pravý český česnek
Sdružení Českomoravský česnek začne zájemcům z řad tuzemských pěstitelů vydávat certifikát původu. Zákazníci by tak měli snáze rozeznat pravý český česnek od španělských nebo čínských odrůd. O certifikát si zažádá i největší pěstitel česneku na Vysočině Daniel Pech.
Pěstitelé z Vysočiny původně plánovali sklizeň na 1. července, počasí jim ale nepřálo. Začínají proto s dvoutýdenním zpožděním.
„Odhaduji to o víkendu na první sklizeň a prodej tři týdny, měsíc po sklizni, až se česnek vysuší a řádně očistí,“ potvrzuje Pech. České odrůdy česneku pěstuje na svých polích v Útěchovičkách na Pelhřimovsku.
„Momentálně to mám na dvou hektarech. Jeden hektar je vyloženě šlechtitelský český česnek pro pana inženýra Kozáka a na druhém hektaru mám konzumní česnek, odrůdy bjetin a vekan, který půjde přímo pro lidi,“ vysvětluje.
Redaktorka Hana Mikulincová navštívila největšího pěstitele českých odrůd česneku na Vysočině
Díky spolupráci s největším šlechtitelem česneku v České republice Janem Kozákem se pak mezi zájemce dostává český česnek na sadbu.
Po sklizni využije Daniel Pech nabídky sdružení Českomoravský česnek a požádá o certifikát. „Pošlu po sklizni vzorky dané odrůdy a oni mi zpětně pošlou, jestli ji můžu prodávat a jestli je právě určená pro konzumní prodej,“ dodává.
Prodejce by měl mít certifikát na viditelném místě. Zákazník se z něj dozví údaje o pěstiteli, sadbě nebo druhu česneku.
V Česku se ročně spotřebuje zhruba sedm až osm tisíc tun česneku. Čeští pěstitelé ho vyprodukují kolem 1500 tun, větší část tvoří dovozy z Číny, Španělska nebo Polska.