Pekárna v Mostě, kterou zavřeli kvůli švábům a myším, zase funguje. Zákazníky ale ztratila
Šváby, myši, špatně uskladněné suroviny a nepořádek. To byly důvody, proč v pondělí inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce uzavřeli malou sídlištní pekárnu v Mostě. O dva dny později už ale s povolením inspekce pekárna obnovila provoz. Zákazníci už ale k pekárně ztratili důvěru.
Mstou vyhozeného pekaře vysvětlují prodavačky pekárny problémy, které musela řešit potravinářská inspekce. Inspektoři našli přímo v pekárně šváby, stopy po hlodavcích, špatně uskladněné suroviny a na zemi rozsypanou mouku.
„Prostě nechal tam mouku na zemi, nesmetl stoly. Tuky, droždí místo, aby dal do lednice tak to nechal pod stolem,“ popsala prodavačka, která v mostecké pekárně v Lipové ulici pracuje už dvacet let.
Co na incident s hygienou říkají zaměstnanci pekárny i její zákazníci, zjišťoval na místě redaktor ČRo Jan Beneš.
Po dvou dnech inspekce provozovnu opět otevřela. „Myli jsme všechny stoly, pod stoly, běžný úklid,“ říká prodavačka. Deratizace podle jejích slov proběhla hned druhý den po inspekci. „K nám chodí deratizace pravidelně,“ upřesňuje.
Řadu zákazníků ale pekárna definitivně ztratila. „Viděla jsem ve zprávách, jak to tam vypadá,“ uvádí Petra a dodává, že se do pekárny už nikdy nevrátí.
Naopak starší muž, který bydlí hned naproti, zůstává pekárně věrný. „V takových provozovnách a podmínkách se tomu asi neubrání,“ reaguje na incident s hmyzem a hlodavci.
„Včera kolegyně vyprodala, protože to ještě nebylo na internetu, no a dneska už moc nechodí. Málo, vždyť to vidíte, mám plné vitríny. Ale my zaměstnanci si to kupujeme, protože víme, že je to čisté,“ uvádí prodavačka.
Státní potravinářská inspekce povede s majitelem sídlištní pekárny správní řízení. Pekárně hrozí pokuta ve výši několika desítek tisíc korun.