Nováček z Opavy podlehl v oslabení Zlínu 1:2, gól z nastavení zařídil Slovácku výhru nad Ostravou

Fotbalisté Opavy prohráli v domácí premiéře v brněnském azylu se Zlínem 1:2. Prvoligový nováček v zápase druhého kola hrál od 14. minuty v oslabení bez vyloučeného stopera Jaroslava Svozila. Fotbalisté Příbrami ve druhém kole první ligy doma porazili 4:2 Bohemians 1905. Fotbalisté Slovácka díky gólu Filipa Kubaly ze třetí minuty nastavení porazili Ostravu 2:1. Slavia vyhrála i druhé ligové kolo a vede neúplnou tabulku.

Aktualizováno Brno / Příbram / Uherské Hradiště / Praha (Aktualizováno: 21:06 28. 7. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Jan Kuchta ze Slovácka a Patrizio Stronati z Ostravy.

Zleva Jan Kuchta ze Slovácka a Patrizio Stronati z Ostravy. | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

FC Fastav Zlín – SFC Opava 2:1

Po opatrném úvodu Zlín poprvé zahrozil ve 13. minutě, kdy Traoré zblízka přestřelil branku. O minutu později Džafič unikl opavskému stoperovi Svozilovi, který jej před pokutovým územím srazil k zemi. Rozhodčí Julínek nekompromisně vytáhl červenou kartu.

„Ševci“ v početní výhodě převzali iniciativu a získali územní převahu. Ve 20. minutě po Matejově centru Bartošák hlavou vstřelil úvodní gól. O minutu později Džafičova střela mířila jen do boční sítě a Traorého hlavičku k tyči brankář Šrom s námahou vyrazil.

V Olomouci zranil dělobuch fanouška. Disciplinární komise bude pyrotechniku trestat přísněji

Číst článek

Zlín postupně podlehl sebeuspokojení, ve vedru polevil v tempu a přepustil střed pole pohyblivějšímu a bojovněji naladěnému soupeři. Ligový nováček postupně získal územní převahu a ve 36. minutě Kuzmanovičův centr prodloužil hlavou Schaffartzik až k neobsazenému Puškáčovi, který ve skluzu posunul míč vedle brankáře Dostála do sítě.

Po změně stran Zlín opět zvýšil obrátky. V 54. minutě Jiráčkovu střelu z hranice trestného území brankář Šrom jen vyrazil před sebe a dobíhající Poznar pohodlně vrátil míč do sítě. Stejně jako v prvním poločase držela Opava vyrovnanou partii, útočné akce ale nedotáhla do úspěšné koncovky.

V závěru mohl náskok navýšit v 65. minutě Traoré, který hlavou přestřelil. Na konci se ještě Opava vypjala k náporu. Krůček k vyrovnání měl střídající Jurečka, jeho pokus stačili zlínští zadáci odvrátit. Opava tak v nejvyšší soutěži prohrála podeváté za sebou.

1. FK Příbram – Bohemians Praha 1905 2:4

Příbram vstoupila do zápasu lépe a už ve třetí minutě ji mohl poslat do vedení Skácel, ale hlavou přestřelil. V páté minutě už se domácí prosadili, když Slepička našel kolmicí za obranu Matouška, který sólo zakončil přesnou střelou podél vybíhajícího Fryštáka.

Bohemians mohli vyrovnat v 15. minutě, jenže Juliš v jasné šanci hlavičkoval mimo. Trest přišel v 22. minutě, kdy Fryšták ve výskoku naprosto zbytečně kopnul do ramene Rezka a rozhodčí Královec neváhal. Hostujícímu brankáři dal rovnou červenou kartu a nařídil penaltu. Střídající gólman Valeš sice vystihl směr, ale na Slepičkovu ránu nedosáhl a domácí vedli 2:0.

Utkání 2. kola první fotbalové ligy mezi 1. FK Příbram a Bohemians Praha 1905. Ze vstřeleného gólu se raduje Jan Matoušek z Příbrami. | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

Hosté se mohli dostat zpět do zápasu ve 38. minutě. Příbram špatně rozehrála a na vápně se najednou objevil zcela volný Mašek, který ale akci zbytečně zbrzdil, a i když poté našel na levé straně Filipa Haška, tak si s jeho střelou poradil domácí brankář Švenger.

1:46

Fotbalisté Opavy pořád čekají na prémie za postup. ‚Pereme se s tím jako tým,‘ říká trenér Skuhravý

Číst článek

Po přestávce Příbram těžila z početní výhody a v 51. minutě se podruhé prosadil Matoušek, který obešel dva protihráče a nedal Valešovi šanci. O sedm minut později domácí vedli už 4:0. Tvrdou ranou z přímého kopu pod břevno se o to postaral Květ a navázal tak na gól z úvodního kola.

Příbram poté ubrala a Bohemians toho využili ke zmírnění debaklu. V 66. minutě po Maškově střele do tyče se míč odrazil, ke střídajícímu Hilálovi a ten ho uklidil do branky. V závěru ještě první bahrajnský fotbalista působící v Evropě našel za obránci Filipa Haška, který prostřelil Švengera.

Příbram už další drama nedovolila a prožívá tak povedený návrat do nejvyšší soutěže, když navázala na remízu 1:1 z Teplic z úvodního kola. Bohemians naopak po předchozím vítězství 2:1 nad Slováckem propadli.

Fortuna liga | 2. kolo
27.7. FK Mladá Boleslav - SK Sigma Olomouc 0:4
28.7. 1.FK Příbram - Bohemians Praha 1905 4:2
28.7. SFC Opava - FC Fastav Zlín 1:2
28.7. 1.FC Slovácko - FC Baník Ostrava 2:1
28.7. SK Slavia Praha - MFK Karviná 4:0
29.7. FK Teplice - FK Dukla Praha 5:2
29.7. FK Jablonec - AC Sparta Praha 1:2
30.7. FC Viktoria Plzeň - FC Slovan Liberec 1:0

1. FC Slovácko – FC Baník Ostrava 2:1

Hosté začali lépe a ve 12. minutě si vypracovali první větší šanci, když Jánoš po rohovém kopu vypálil těsně vedle. Slovácko přidávalo na aktivitě. Po dalším rohu dostal míč volný Sadílek, který však zakončení selhal.

Domácí už ve 22. minutě otevřeli skóre. Juroška nacentroval do šestnáctky na Kuchtu, který nejprve hlavou trefil protihráče, ale z dorážky levačkou vystřelil přesně k tyči. Útočník hostující ze Slavie dal za Slovácko premiérovou soutěžní branku.

Fotbalisté Bohemians porazili na úvod sezony Slovácko po dvou trefách z prvního poločasu

Číst článek

Ostravští se z prvního inkasovanému ligového gólu po 336 minutách vzpamatovali a nadechli se k náporu. Ve 35. minutě se po Fillově standardní situaci při závěru v šestnáctce nejlépe zorientoval Holzer a zblízka vyrovnal. Krátce před pauzou o kousek minul Juroška.

Ve druhém poločase více než šest tisíc diváků dlouho vidělo opatrnější a vyrovnaný boj bez velkých šancí. Baník si po 70. minutě vytvořil dvě velké příležitosti Nejprve střídající Granečný ve slibné pozici trefil Daňka a brankář Slovácka poté s problémy vyrazil i Jiráskovu ránu. Aktivnější hosté mohli rozhodnout ještě v 87. minutě, ale Fillovu hlavičku zneškodnil Daněk a dorážka proletěla vedle branky.

Rozuzlení zápasu přišlo až v nastaveném čase. Slovácko dostalo k dispozici přímý kop těsně za šestnáctkou. Petrovu střelu do horního růžku sice gólman Laštůvka skvěle vytáhnul, ale odražený míč se dostal ke Kubalovi a domácí náhradník rozhodl. Slovácko vyhrálo pátý z posledních šesti vzájemných ligových duelů.

SK Slavia Praha - MFK Karviná 4:0 (2:0)

V karvinské základní sestavě se už objevila nejčerstvější posila slovinský záložník Mertelj. Ve slávistické zahajovací jedenáctce na rozdíl od vítězného utkání úvodního kola v Olomouci dostal na hrotu útoku šanci kapitán Škoda a Tecl usedl na střídačku.

Domácímu kouči Trpišovskému tah vyšel a reprezentační útočník byl ústřední postavou první půle. Červenobílí od úvodu dominovali a aktivitu ve 13. minutě zužitkovali k vedoucímu gólu. Po zákroku bývalého hráče Pražanů Tusjaka na Coufala odpískal rozhodčí Ardeleanu penaltu a Škoda nezaváhal. Slávistický kapitán se v lize prosadil poprvé od 1. dubna.

Karvinský brankář Berkovec, který v minulosti působil v Edenu, pak Slezany podržel při střelách Sýkora a Coufala. Na druhé straně měl znenadání v 21. minutě velkou šanci k vyrovnání Budínský, ale z malého vápna hlavičkoval nad.

Po chvíli opět převzala otěže Slavia a v 32. minutě přidala pojistku. Na Hušbauerův centr z přímého kopu si naskočil Škoda a poprvé od listopadového utkání s Duklou dal v lize v jednom kole dvě branky. Součkova tečovaná střela pak skončila vedle a mimo mířil i ve 42. minutě ve skluzu Sýkora.

Karviná ještě do pauzy vystřídala zřejmě ze zdravotních důvodů stopera Dreksu, kterého nahradil Piroch. I po změně stran pokračovali domácí v aktivitě. Po hodině hry měl velkou šanci na zvýšení Zmrhal, ale Berkovec jeho pokus zblízka výborně vykopl.

Karvinský gólman se blýskl i proti Sýkorově střele, v 66. minutě však už potřetí kapituloval. Sérii krátkých přihrávek v podání slávistů zakončil Hušbauer, který oběhl celé pokutové území, natlačil se před branku a zaznamenal svůj první ligový gól od února.

Slezané rezignovali a v 81. minutě inkasovali počtvrté. Spolupráci střídajících hráčů po Teclově přihrávce zakončil Baluta a dal svou první soutěžní trefu za Slavii. Červenobílí si připsali nejvyšší ligovou výhru od listopadového triumfu 5:0 nad Duklou.

FORTUNA:LIGA (PLATNÉ K 28. 7. 2018)
Tým Z V R P Skóre B
1. Slavia 2 2 0 0 7:0 6
2. Zlín 2 2 0 0 5:3 6
3. Příbram 2 1 1 0 5:3 4
4. Plzeň 1 1 0 0 3:1 3
5. Sparta 1 1 0 0 2:0 3
6. Olomouc 2 1 0 1 4:3 3
7. Liberec 1 1 0 0 1:0 3
8. Slovácko 2 1 0 1 3:3 3
9. Ostrava 2 1 0 1 2:2 3
10. Bohemians 1905 2 1 0 1 4:5 3
11. Teplice 1 0 1 0 1:1 1
12. Jablonec 1 0 0 1 0:1 0
13. Dukla Praha 1 0 0 1 1:3 0
14. Opava 2 0 0 2 1:4 0
15. Ml. Boleslav 2 0 0 2 2:7 0
16. Karviná 2 0 0 2 0:5 0

SFC Opava - Fastav Zlín 1:2 (1:1)

Branky: 36. Puškáč - 20. Bartošák, 54. Poznar. Rozhodčí: Julínek - Podaný, Dresler. ČK: 14. Svozil (Opava). ŽK: Juřena - Traoré, Jiráček, Hronek. Diváci: 1118.

1. FK Příbram - Bohemians Praha 1905 4:2 (2:0)

Branky: 5. a 51. Matoušek, 27. Slepička z pen., 58. Květ - 66. Hilál, 88. F. Hašek. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Flimmel. ŽK: Matoušek, Květ - Hilál, Jindřišek. ČK: 22. Fryšták, 74. Šmíd (oba Bohemians).

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 2:1 (1:1)

Branky: 22. Kuchta, 90.+3 Kubala - 35. Holzer. Rozhodčí: Berka - Pospíšil, Pochylý. ŽK: Juroška, Navrátil, Kuchta - Diop, Stronati, Pokorný, O. Šišinka. Diváci: 6389.

SK Slavia Praha - MFK Karviná 4:0 (2:0)

Branky: 13. z pen. a 32. Škoda, 66. Hušbauer, 81. Baluta. Rozhodčí: Ardeleanu - Mokrusch, Hrabovský. Bez karet. Diváci: 12.103.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme