Sparta oficiálně oznámila odchod trenéra Priskeho, Dán od nové sezony převezme nizozemský Feyenoord

Dánský trenér Brian Priske po dvou sezonách skončil u fotbalistů Sparty. Letenský klub na svém webu oznámil jeho odchod do Feyenoordu Rotterdam. Kouč, jenž během dvou sezon vybojoval s týmem tři trofeje, navrátil mistrovský titul zpět na Letnou, získal double a obhájil ligové prvenství po dlouhých třiadvaceti letech, míří do klubu, který má jistý start v Lize mistrů. Pražany převzal dosavadní asistent Lars Friis.

Praha (Aktualizováno: 11:16 12. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brian Priske chválil své hráče za období, kdy sehráli těžké zápasy na domácí scéně i v Evropské lize

Brian Priske chválil své hráče za období, kdy sehráli těžké zápasy na domácí scéně i v Evropské lize | Foto: Lee Smith | Zdroj: Reuters

K dohodě mezi českým mistrem a nizozemským vicemistrem mělo dojít již v pátek večer. Sparta by podle zákulisních zdrojů měla za uvolnění kouče získat odstupné ve výši 2,5 milionu eur, což je v přepočtu něco přes šedesát milionů korun. Druhý tým uplynulé sezony nizozemské ligy si vyhlédl Priskeho jako náhradu za Arneho Slota, který od nové sezony převezme Liverpool po odchodu Jürgena Kloppa.

„Brian dal Spartě dva krásné roky, ve kterých jsme byli opravdu úspěšní. Získali jsme tři trofeje a v druhé sezoně jsme se úspěšně prezentovali i v Evropě. Máme za sebou období, které nás všechny obohatilo, posílilo a přineslo spoustu radosti,“ uvedl sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Měli jsme jasnou představu, jak se v této situaci zachovat, protože zájem o Briana jsme vnímali už v minulosti. Klíčem je kontinuita v našem jasně nastaveném systému, a to jak v dodržování standardů dennodenní práce všech složek A-týmu, tak i v dalším budování na základě jasných herních principů,“ dodal.

Sparta představila první letní posilu. Z rumunského Rapidu Bukurešť přichází kosovský křídelník Krasniqi

Číst článek

Sedmačtyřicetiletý rodák z Horsensu Priske natočil rozlučkové video, které sdílel na sociálních sítích. „Velké díky, kluci! Všichni z vás jste absolutně nejlepší. I vy, fanoušci. Byli jste úžasní, jak jste mě a můj realizační tým vzali mezi sebe. Bylo to skvělé a je to něco, za co budu navždy vděčný. Naneštěstí, tohle je mé sbohem,“ řekl dojatý Priske. Loni v říjnu prodloužil na Letné smlouvu do roku 2026, nyní se ale dohodl s účastníkem Ligy mistrů Feyenoordem.

Jeho nástupcem byl podle očekávání potvrzen Friis. Vedení klubu podepsalo s novým šéfem střídačky víceletý kontrakt. "Nejdůležitější pro nás bylo pokračovat v práci podle jasně nastaveného klubového systému. Proto jsme zvolili Larse. Je to právě on, kdo má všechny předpoklady, aby se stal úspěšným koučem Sparty. Mluvím o jeho vnímání tréninkového procesu, způsobu koučinku, představě o obrazu hry a jeho taktické vybavenosti," vysvětlil Rosický.

„Zároveň už víme, že má přesah i směrem k práci v dalších našich kategoriích. Je to velmi pracovitý člověk, který měl na našem herním projevu v posledních osmnácti měsících velký podíl," dodal ředitel. "Lars velmi dobře zná naše prostředí, hráče, herní schéma, prakticky ihned po svém příchodu se plynule začlenil do našeho systému. Budeme pokračovat v nastavené cestě. Od této chvíle s Larsem v čele,“ zdůraznil Rosický.

„Fakt, že znám prostředí a všechny kolem, celý přesun do pozice hlavního kouče výrazně usnadňuje. Vím, jak jsou nastavené interní procesy, jaké tu jsou cíle a očekávání. Když navíc dostanete takovouto nabídku od klubu, jako je Sparta, není nad čím přemýšlet,“ řekl Friis.

Osmačtyřicetiletý Dán doplnil Priskeho tým v prosinci 2022, kdy nahradil Thomase Nörgaarda. Jako hlavní kouč v minulosti působil v rezervě anglického Brentfordu a v dánských týmech Viborgu a naposledy před dvěma lety Aalborgu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme