Morava se rozbila, Berbr si z valné hromady udělal silvestra, říká Jiří Kubíček

Dlouhá léta býval předním fotbalovým funkcionářem a mimo jiné stál za příchodem kouče Karla Brücknera na lavičku národního týmu. Svou pozici už někdejší svazový místopředseda Jiří Kubíček před časem ztratil, ale o fotbalovém zákulisí má jako sportovní právník a fanoušek neustálý přehled. Takže i tuší, jak dopadne mimořádná valná hromada za dva týdny.

Olomouc Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kubíček

Jiří Kubíček | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Smekám před Romanem. Tohle dosáhnout… On na té valné hromadě má silvestra. On to připravil, posichroval si svou situaci a teď se dívá. Od té doby, co jsem odešel, Romanovi závidím,“ řekl Radiožurnálu Jiří Kubíček.

Fousek i Malík věří, že mají podporu. Volba šéfa FAČR ale může opět skončit patem

Číst článek

Roman, o kterém mluví, je místopředseda asociace Roman Berbr, který po zadržení a obvinění bývalého svazového šéfa Miroslava Pelty fakticky ovládá český fotbal.

Opozicí by prý za jistých okolností mohli být moravští delegáti, jenže ti prý dopadli jako v legendě o třech prutech knížete Svatopluka. „Morava se rozbila, Čechy to těší a fotbal už nemá kdo zastavit. Česká komora si udělá, co chce,“ předpovídá.

Takže prý volby dopadnou, tak, jak Roman Berbr chce. A tak i novým šéfem asociace bude ten, koho podpoří současný místopředseda. Podle hlasování na červnové valné hromadě se tak dá očekávat zvolení Martina Malíka. 

„Demokraticky a podle stanov si vybudoval takovou moc, kterou v obchodní firmě můžete získat v obchodní firmě jedině tehdy, když máte majoritu ve vkladu společníka nebo v akciích,“ říká Kubíček.

Český fotbal je podle něj rozdělen na dvě skupiny. Na jedné straně jsou rozhodčí a delegáti, na druhé straně funkcionáři z klubů.

„A ti, co starají o kluby, nemají čas na obecnou politiku. Proto se stalo, že všechny české kraje a většinu okresů během těch dvaceti let obsadili rozhodčí a delegáti,“ myslí si Jiří Kubíček.

'Sparta, Pelta... Mám co vyprávět'

Z funkcionářských pozic se stáhl poté, co při volbách v roce 2009 náhle ztratil podporu delegátů, dodnes mluví o zradě, ale odchodu z fotbalu prý nelituje.

„Raduju se z dvou vnuček a nemám žádné problémy, chodím učit a mám studentům co vyprávět. Vemte si fotbalové volby, financování a zavřený Pelta, Sparta v rozkladu za 370 milionů,“ vypočítává někdejší místopředseda fotbalového svazu Jiří Kubíček.

Nové vedení fotbalu budou delegáti mimořádné valné hromady vybírat v úterý 12. prosince. O post šéfa se utkají Petr Fousek a Martin Malík.

Seznam kandidátů do výkonného výboru FAČR

Seznam kandidátů do výkonného výboru před mimořádnou valnou hromadou Fotbalové asociace ČR, která se uskuteční 12. prosince:
Předseda: Martin Malík, Petr Fousek.
Místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal, František Jura, Radek Bělák, Karel Kula.
Místopředseda za Čechy: Roman Berbr, Pavel Marek.
Předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková.
Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval, Alan Jančík, Karel Kula.
Člen za Čechy: Miroslav Liba, Rostislav Votík.
Člen za Moravu: Miroslav Vrzáček, Karel Kula, Pavel Brímus, Pavel Blaha.
Člen za ligu: Tomáš Paclík, Marek Hájek, Dušan Svoboda, Pavel Marek, Václav Brabec.

Jaroslav Plašil, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme