Nejstarší fotbalový klub slaví 160 let. Soupeři se nám tehdy smáli, říká současný předseda

Nejstarší fotbalový klub na světě slaví 160. výročí od svého založení. Sheffield FC vznikl v roce 1857 a byl u počátků fotbalu, jak ho známe dnes. Však se taky chlubí oceněním, které má už jen Real Madrid.

Sheffield Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z prvních českých fotbalových momentek pochází z roku 1909. Brankář Slavie Jeník byl zároveň tenoristou Národního divadla a razantním odkopem vyřešil problémy s útočícím Angličanem z mužstva Civil Service (ilustrační foto)

Jedna z prvních českých fotbalových momentek pochází z roku 1909. Brankář Slavie Jeník byl zároveň tenoristou Národního divadla a razantním odkopem vyřešil problémy s útočícím Angličanem z mužstva Civil Service (ilustrační foto) | Foto: archiv | Zdroj: Josef Pondělík - Století fotbalu

Atmosféra na zápasech Sheffieldu nebývá bouřlivá. Nejstarší fotbalový klub zůstal vždycky ryze amatérský a dnes hraje v Anglii až osmou nejvyšší soutěž. Ale běžný regionální klub to taky není.

Malý zázrak ve druhé lize. Nový tým FK Olympia Praha válí a bojuje o fanoušky

Číst článek

„Sheffield vynalezl břevno u brány, rohy, přímé volné kopy... Taky první střely a přihrávky hlavičkou byly zaznamenány v zápase Sheffieldu. Soupeři z Londýna se tomu tehdy upřímně smáli. Rovněž první fotbalová pravidla jsme dali dohromady my v Sheffieldu,“ popisoval předseda severoanglického klubu Richard Tims v nedávném rozhovoru pro YouTube kanál FIFA.

Mluvil o dávné historii. Sheffield FC založili 24. října 1857 hráči kriketu Nathaniel Creswick a William Prest. Oba rovněž sepsali zmíněná pravidla, jejichž ručně psaný originál se v roce 2011 vydražil v přepočtu za 24 milionů korun.

Tým dnes hraje domácí zápasy v Dronfieldu, což je nedaleko Sheffieldu. Míst k sezení je na skromném stadionku jen pár, takže většina fanoušků stojí za klandrem, a aktuální skóre neukazuje velkoplošná obrazovka, ale hezky postaru tabulky s číslicemi zavěšené na háčcích.

V úterý Anderlecht, v sobotu Šanghaj. Rozhodčí Královec si zapíská čínskou fotbalovou ligu

Číst článek

Právě tady Sheffield pravidelně hostí Hallam v nejstarším derby na světě. Oba týmy se poprvé utkaly už v roce 1860. „Je zvláštní, že nejstarší fotbalový klub na světě neměl až do roku 2001 vlastní hřiště. Ale máme plán: jednou se chceme vrátit přímo do Sheffieldu, kde bychom rádi měli stadion na původním místě, kde vznikl fotbal,“ dodává Tims.

Jeho klub se díky slavné historii honosí řádem Za zásluhy, který od FIFA dostal už jen Real Madrid.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme