Kluby vyřazené z nejvyšší soutěže juniorů se obrátily na antimonopolní úřad

Zástupci hokejových klubů Havířova, Přerova a Vsetína v úterý podali k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže stížnost kvůli porušení zákona. Požadují zrušení rozhodnutí Českého svazu ledního hokeje o administrativním vyřazení jejich týmů z nejvyšší soutěže juniorů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vsetínští junioři podle rozhodnutí výkonného výboru hokejového svazu nebudou hrát příští ročník extraligy

Vsetínští junioři podle rozhodnutí výkonného výboru hokejového svazu nebudou hrát příští ročník extraligy | Foto: hc-vsetin.cz/ | Zdroj: Zdeněk Piňos

Kluby zároveň podaly žádost o nařízení předběžného opatření a chtějí, aby antimonopolní úřad svazu nařídil, aby se zdržel plnění rozhodnutí a umožnil jim účast v nejvyšší soutěži pro sezonu 2019/20.

Svaz administrativně vyřadil tři hokejové kluby z extraligy juniorů, případ bude řešit arbitráž

Číst článek

„Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí o vyřazení našich tří klubů je kartelovým deliktem,“ uvedl jednatel Vsetína Daniel Tobola v tiskové zprávě. Podle jeho soudu došlo k tzv. zakázané dohodě a jednání hokejového svazu obsahuje nedovolené prvky „rozdělení trhu“, „diskriminační praktiky“ a „skupinový bojkot“.

Prezident Havířova Jaroslav Mrowiec poukázal na to, že krok svazu moravským klubům způsobil ekonomické i sportovní škody. „A tomu nelze nečinně přihlížet. Proto žádáme Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby toto jednání zastavil,“ uvedl Jaroslav Mrowiec, který se se zástupci dalších dvou klubů již v dubnu obrátil i na Arbitráž Českého svazu ledního hokeje.

Hokejový svaz v březnu rozhodl, že nejvyšší soutěž juniorů budou od příští sezony hrát jen kluby se statusem akademie plus Olomouc. Později k nim přidal i rakouský Salcburk. Počet účastníků se tak snížil z 24 na devatenáct.

Tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund v polovině dubna uvedl, že svaz respektuje právo klubů obrátit se na arbitráž a věří, že nezávislý orgán rozhodne rychle.

„Rozhodnutí výkonného výboru vycházelo z návrhů drtivé většiny klubů, které jsme obdrželi v návaznosti na lednové hokejové fórum. Myslíme si, že se jedná o komplexní řešení, po kterém kluby volaly,“ řekl Zikmund a už tehdy uvedl, že se kluby mohou obrátit i na další instituce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme