Hokejista Šmíd se v Liberci připravuje na svou poslední sezonu. ‚Už musím být táta na plný úvazek.‘

Hokejový obránce Ladislav Šmíd přišel o podstatnou část uplynulé sezony. Stěžejní muž defenzivy libereckých Bílých Tygrů musel podstoupit operaci krční páteře. Teď už znovu naplno trénuje. Nucenou absenci vůbec nevnímá jako zlo.

Liberec Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový obránce Ladislav Šmíd

Hokejový obránce Ladislav Šmíd | Foto: Jiří Princ, Zdroj: web HC Bílí Tygři Liberec

„Některé věci se dávají do kupy pomaleji, než bych rád, ale to jde asi i s věkem, všechno nejde uspíšit. Měl jsem na to dost času, operace proběhla dobře a proběhla ve správnou dobu,“ říká 35letý Ladislav Šmíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Šmíd před svou poslední sezonou vzpomíná na hokejové legendy

Mohl se tak už těšit znovu na led a spoluhráče v liberecké kabině. Velký vzor měl a má ve svém otci – také Ladislavovi. Tomu je aktuálně 83 let, synovi moc fandí a je zároveň jeho největším kritikem. S jihlavskou Duklou sám vyhrál pětkrát domácí titul, navíc má stříbro z mistrovství světa a bronz z olympijských her v Innsbrucku 1964.

Pokračovatel rodu si naopak získal respekt v zámoří, kde oblékal v NHL dres Edmontonu a Calgary. S Libercem má dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili z extraligy.

„Bral mě na srazy olympioniků a podobné akce, kde jsem se setkal s jeho spoluhráči. Z toho, co jsem vyposlechl, si myslím, že máme podobnou náturu. Oba jsme do hokeje zapálení, oba jsme trochu blázni. Doma jsme měli ve vitríně jeho medaile; bronz z olympiády a stříbro z mistrovství světa. I když na ty už nedosáhnu, být alespoň tak dobrý jako táta pro mě byla vždy velká motivace,“ říká Šmíd.

První gól Ladislava Šmída v NHL

Díky tatínkovi tak vyrůstal v hokejovém prostředí a poznal velké osobnosti včetně legendárního Jaroslava Holíka. Na setkání s ním i dalšími legendami dodnes vzpomíná.

„Velká osobnost, s ničím se nepáral. Potkal jsem jeho, pana Suchého, pana Klapáče, pana Golonku, oba Holíky a další legendy. Nejlepší byl starší Holík (Jaroslav – pozn. red.), ten se také s ničím nepáral. Měl výbornou kariéru a jako trenér toho také hodně dokázal. Ale hlavně byl takový syrový, bez filtru, nic neobaloval. To se mi líbí.“

Hokejový útočník Petružálek ukončil kariéru. Vyhrál KHL a extraligu, má i bronz z mistrovství světa

Číst článek

Teď už ho ale víc než minulost zajímá současnost. Nedává si dlouhodobé cíle. Po sezoně chce s profesionální kariérou skončit. Jenže upřímně – to už od něj v minulosti fanoušci také slyšeli.

„Teď už je to opravdu poslední sezona. Musím zpátky za dětmi do Kanady, už na nich vidím, že jim chybím. Mně samozřejmě chybí taky, musím už být táta na plný úvazek. Hokej mi bude chybět, ale v životě jsou důležitější věci. Mám teď sice nový přírůstek, ale také chci, aby děti byly se svým bráškou,“ uvědomuje si realitu Ladislav Šmíd.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme