Hokejisté otočili na mistrovství světa zápas se Švédskem, po výhře 4:2 zůstávají ve hře o čtvrtfinále

Čeští hokejisté otočili na mistrovství světa v Rize klíčový zápas se Švédskem, zvítězili 4:2 a udrželi se ve hře o postup do čtvrtfinále. Národní tým prohrával po dvou třetinách 0:2, ale čtyřmi góly ve třetí třetině strhl vítězství na svou stranu. V přesilových hrách se trefili Jakub Vrána, Jan Kovář, při hře pět na pět Lukáš Klok a při power play soupeře Jakub Flek.

Riga (Aktualizováno: 22:37 27. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi mají po čtyřech odehraných zápasech pět bodů a posunuli se na čtvrté místo tabulky skupiny A. Švédové jsou se třemi body poslední a hrozí jim, že do vyřazovací části nepostoupí.

Zápas Švédsko - Česko jsme sledovali ONLINE

Číst článek

Kouč Pešán se svými asistenty udělal oproti předešlému zápasu několik změn v sestavě, do hry nově zapojil obránce Šustra a útočníky Lence a Blümela. Jen z tribuny tentokrát duel sledovali Moravčík a Adam Musil.

„Myslím, že emoce musíme hodně krotit. Samozřejmě jsme strašně šťastní, že jsme to dokázali otočit v poslední třetině, ale pořád máme nějaké mezery. Pomohli jsme si přesilovkami a to nás nakoplo,“ řekl Radiožurnálu kapitán národního týmu Jan Kovář.

„Nebylo to lehké dostat na začátku dva góly. Jsem strašně rád, že v týmu nezavládla panika, věřili jsme v náš systém a pak se nám podařilo dát gól a pak se na to navázalo. Vytvořili jsme hodně šancí, hráli jsme dobře do útoku i do obrany. Je to důležitá výhra, ale máme strašně práce před sebou, jsou tu tři kvalitní týmy před námi. Budeme pokračovat v tom, co funguje,“ popsal zápas ze svého pohledu útočník Vrána, kterého trápí poraněné rameno.

Výkon svých svěřenců potěšil trenéra reprezentace Filipa Pešána, který na pozápasové tiskové konferenci přiznal, že se mu ulevilo.

„Úleva to byla obrovská. Mé emoce nebyly zlé, ale byli jsme dole o dva góly a člověk hledal víru v to, že dobře pracující tým dokáže tu cestu najít. Je to jen další malý krok, nic jsme nevyhráli, jen dnešní důležitý zápas, a musíme se připravit na další,“ doplnil na tiskové konferenci kouč Pešán.

Průběh zápasu

Hned v první minutě se do slibné šance dostal Sekáč, ale netrefil branku. Následně Češi nevyužili první početní výhodu. Švédové postupně vyrovnali hru a v 9. minutě mohl otevřít skóre Rasmussen. Brankář Hrubec, jenž opět začal jako jednička, byl ale připraven.

Ve 13. minutě již Seveřané vedli, když Fribergovu střílenou přihrávku ideálně tečoval za Hrubcova záda Wingerli. O dvě minuty později byl vyloučen Klok a soupeř jeho faul potrestal. Na konci přesilovkové kombinace pálil přesně Rakell.

Druhý gól Švédska:

Na začátku druhé třetiny český tým zvýšil aktivitu, snažil se tlačit do útočného pásma, výraznější šance si ale nevypracoval. Snížit nedokázal ani ve druhé početní výhodě, Švédové srovnali herní krok i díky přesilovým hrám, vyloučení Vrány ani Šuláka však nepotrestali.

Ve 35. minutě se do slibné příležitosti dostal Sekáč, ale opět minul branku soupeře. Nejblíže snížení byl Špaček, brankář Reideborn jeho tečovaný pokus vyrazil na tyč.

Obrat v poslední třetině

Po šarvátkách na konci druhé třetiny nastoupili Češi do třetí dvacetiminutovky v početní výhodě a Vrána přesnou střelou do pravého horního roku branky snížil.

Ještě ve 42. minutě mohl vyrovnat Kovář, již překonaného Reideborna ale zastoupil Pudas a hokejkou odehrál puk směřující za brankovou čáru. Český kapitán se dočkal gólu o dvě minuty později, kdy byl na konci přesné a rychlé přesilovkové kombinace.

Ve 49. minutě dokonal český obrat šťastnou střelou od modré čáry Klok. Švédové se poté tlačili do útoku, Hrubec však svůj tým několikrát podržel a při dlouhé power play soupeře pečetil českou výhru rychlík Flek.

Čeští hokejisté otočili zápas se Švédskem v poslední třetině:

Mistrovství světa v hokeji v Rize - skupina A (Olympijské sportovní centrum):

Česká republika - Švédsko 4:2 (0:2, 0:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 42. J. Vrána (M. Stránský), 45. Jan Kovář (Sekáč, D. Kubalík), 49. Klok (Jan Kovář), 59. Flek (D. Kubalík) - 13. Wingerli (Friberg), 16. Rakell (A. Kempe, Nygren). Rozhodčí: Gofman, Romasko – Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. Bez diváků.

Švýcarsko - Slovensko 8:1 (1:0, 3:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 10. Diaz (Hofmann, Andrighetto), 21. Andrighetto (Diaz, Hofmann), 26. Loeffel (Scherwey, Bertschy), 37. Hofmann (Corvi, Loeffel), 41. Meier (Alatalo, Kurashev), 45. Kurashev (Untersander, Ambühl), 53. Hofmann (Ambühl, Andrighetto), 55. Loeffel (Moser, Bertschy) - 46. Krištof (Cehlárik). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Gouin (Kan.) - Constantineau (Fr.), Oliver (USA). Vyloučení: 4:5, navíc Pospíšil a Rosandič (oba Slovensko) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 5:0. Bez diváků.

fk, mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme