‚Je to výhodná situace pro všechny.‘ Společné mistrovství Evropy může sportům pomoci k větší sledovanosti

Více než tři tisíce sportovců je ve Skotsku, kde začíná spojené mistrovství Evropy v šesti sportech. Je to jedinečný projekt, který si jeho tvůrci už před začátkem šampionátů pochvalují. Na první pohled totiž asi dokáží zahrát za málo peněz hodně muziky.

Glasgow Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jsme přesně dva roky po a dva roky do olympijských her. Ta myšlenka dostat všechny sporty na týden k sobě dohromady je úžasná a těšíme se na to, jak to bude dohromady vypadat,“ řekl na zahajovací banketu výkonný ředitel Mezinárodní veslařské federace Smith.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Glasgow začíná mistrovství Evropy v šesti sportech, které je čistě výhodným ekonomickým projektem. Dokáže totiž k přenosům nalákat více diváků než jednotlivé šampionátu zúčastněných sportů

Za jeho zády se tomu usmáli zástupci dalších šesti sportů, které se do spojeného mistrovství Evropy zapojili. Skotské město Glasgow nemuselo investovat do žádného sportoviště, všechna už má. Chybí mu pouze atletický stadion, takže atletika bude v Berlíně.

Klíčové pro celý projekt bylo, že dokázal dát dohromady televizně zajímavý program, říká Radiožurnálu jeden z tvůrců této myšlenky, předseda Evropské plavecké federace Paolo Barelli.

„Když dáme dohromady těchto šest disciplín, tak to sice je pro pořádající město dražší na pořádání, ale ne tak jako větší událost typu olympijských her. A zároveň se to vrátí díky tomu, že dokážeme udělat kontinuální pestrý program na jedenáct dní, který je pro vysílatele zajímavý. To je výhodná situace pro všechny,“ myslí si Barelli.

Zároveň podle něj není možné přirovnat spojené mistrovství třeba k Evropským hrám, nebo dokonce k těm olympijským.

„Možná to tak vypadá z toho mediálního pohledu, ale podstatné je, že organizačně to je stále šest jednotlivých mistrovství. Olympijské hry pořádá Mezinárodní olympijský výbor, panamerické a asijské hry zase jednotlivé kontinenty. S ničím takovým nechceme soutěžit,“ vysvětluje Barelli.

Podle něj je potenciální televizní dosah více než jednu miliarda diváků. A to samostatný plavecký, cyklistický, nebo veslařský šampionát rozhodně mít nebude.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme