V boulderingu se může stát cokoliv. Hlavním cílem je semifinále, hlásí před pražskými závody Ondra

Loňský domácí Světový pohár v boulderingu popisuje lezec Adam Ondra jako pohádku, tehdy v Praze slavil druhé místo. Letos by rád prožil něco podobného. Během pátečního dopoledne v Praze začne na závody Světového poháru kvalifikace, která je pro Ondru na Letenské pláni těžší než obvykle.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ondra

Adam Ondra | Foto: Jaroslav Svoboda | Zdroj: Profimedia

„Kvalifikace je vždy stresující, takže budu spíše předstírat to, že nejsem na domácí půdě, ale jde o normální závod, ať si to můžu užívat,“ popisuje český reprezentant.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Adama Ondru před startem pražské zastávky Světového poháru v boulderingu

Závod si může užívat od semifinále, takový si stanovil cíl. O finálový závod může soupeřit i se zlatým olympionikem Tobym Robertsem z Anglie. Jako obrovský úspěch by český reprezentant považoval již samotnou účast v bojích o nejlepší umístění.

„Jak jsme viděli v Paříži, v boulderingu se může stát cokoliv. Hlavním cílem je to, aby měli fanoušci radost a mohli mě vidět v semifinále,“ hlásí před závody Ondra.

Právě bouldering připravil Ondru v závodě kombinací stylů v Paříži o medaili. Jeho specialitou je spíše lezení na obtížnosti, přesto Ondra dokáže na druhé disciplíně najít pozitiva.

Lezení i na dovolené

„Když jsme na dovolené s manželkou a synem a lezeme bouldering, tak není potřeba, abychom se jistili. Jeden je na skále a druhý hlídá dítě, které leze po kamenech a poté si to vyměníme,“ usmívá se při popisování rodinné dovolené v Itálii Ondra.

V pátek v Praze začíná hvězdně obsazený Světový pohár v boulderingu, Ondra bude obhajovat stříbro

Číst článek

Kromě nabírání energie sledoval i lezecké výkony svého syna Huga.

„Když jsme ho vzali do speciální boulderové oblasti, tedy na louku nebo pole, kde jsou rozházené kameny, tak si vždy něco vybral a začal lézt,“ dodává Ondra.

Pro diváky bude na pražské Letenské pláni připravený doprovodný program, aby mohli v areálu strávit celý den. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet bouldering i lezení na obtížnost.  Světový pohár zahájí kvalifikace mužů i žen, v sobotu budou závodit muži, v neděli ženy.

Adam Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme