Když na mě vystartoval medvěd, jen jsem se chytil foťáku. Fotím v sebeobraně, směje se fotograf

Fotit divoká zvířata a přitom je nemilovat? To nejde. V rozhovoru s Lucií Výbornou to řekl Rostislav Stach, uznávaný český fotograf zaměřený na divokou přírodu. „Zvířata musíte znát, abyste našli správný okamžik pro focení a abyste poznali jejich denní rytmus,” vysvětluje.

Doporučujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotograf Rostislav Stach

Fotograf Rostislav Stach | Foto: Jana Přinosilová

Vychytat zvíře v neotřelé kompozici a dokonalém světle – to je umění. A Rostislav Stach ho ovládá dokonale. „Nikdy mě neomrzí focení tetřívka obecného nebo jelenů,” přiznává.

Právě tetřívků už nafotil doslova tisíce – a přesto ho dosud neomrzeli. „Každý rok se těším, že sednu do krytu, počkám na rozednění… Navíc nikdy nevíte, co se stane. Nikdy nepřijde ta nejlepší fotka, abyste to mohli zabalit.”

Divoká zvířata i myslivci

 Během fotografování divoké přírody už toho Rostislav Stach zažil hodně: od celodenního marného čekání na dokonalý záběr přes útěk před rozzuřeným losem až po pohled do očí jen pět metrů vzdálenému medvědovi.

„Pak fotíte v sebeobraně,” směje se. „Proto když na mě na ostrově Kodiak vystartoval medvěd, jen jsem se chytil foťáku a říkal si, že to nějak dopadne.”

Jak zdůrazňuje, ty nejhezčí obrázky vznikají ve chvíli, kdy na něj něco běží. Přesto s sebou na sebeobranu nosí jen nůž. Zároveň věří, že žádnému zvířeti by kvůli sebehezčí fotce nemělo být ublíženo.

Kromě toho se říká, že žádná zvířata nejsou tak nebezpečná jako myslivci s puškami. A svou zkušenost s tím má i světoznámý fotograf. „Fotograf se musí zamaskovat, není vidět, proto není problém dostat kulí. Vždy je nutné se proto předem s myslivcem domluvit, že budete na místě,” popisuje.

Alžběta Švarcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme