Harceři nabízejí jídlo stovkám uprchlíků z Ukrajiny. Má je osvěžit na cestu do polského vnitrozemí
Uprchlík z Ukrajiny, těžce zkoušený útoky ruských sil, který strávil mnoho hodin přechodem hranic do bezpečí třeba do Polska, může být promrzlý, unavený a hladový. Ten poslední diskomfort se v přijímacích střediscích za polskými hranicemi snaží zmírnit stánky s teplým jídlem, které vaří dobrovolníci a rozdávají hasiči, místní nebo také harceři, polská obdoba českých skautů.
Za budovou celnice u hlavního nádraží v Přemyšli jsou desítky až stovky lidí, kteří přijeli vlakem ze Lvova. Vystoupili, vynesli si zavazadla, a teď v zimě čekají, až jim někdo nabídne odvoz dál.
Pokud jsou hladoví, můžou si tu dát tradiční polský bigos. Ten tvoří směs zelí s rajskou omáčkou a s vepřovým masem. Často se do něj dávají sušené houby a také švestky. Takový jednoduchý domácí se ale dělá jen ze zelí, masa a rajského protlaku.
Polští harceři u nádraží nejen vydávají bigos a polévku, ale umí také nasměrovat další lidi přicházející s pomocí na správné místo.
Pokud ale přijde někdo, kdo chce nabídnout odvoz zdarma, musí se nejprve zaregistrovat. „Není to tak jednoduché,“ přibližuje pro Radiožurnál dobrovolnice u stánku a ukazuje, kde se registrace provádějí.
Výborný bigos pro všechny, kteří mají chuť, připravila Honorata z kulturního střediska Jarosław. Rozdávají ho harcerky z Řešova, hlavního města Podkarpatského vojvodství.
Dozvěděly se, že je tu hodně lidí, kteří můžou mít hlad, proto připravily tradiční polské jídlo, které opravdu zasytí. Nabízet ho budou těm, kteří ve vlaku strávili i několik desítek hodin. Teplé jídlo je má osvěžit, aby mohli pokračovat dál do vnitrozemí Polska.