Tchaj-wan je domovem čaje, už sto let se tam ale pěstuje také káva
Tchaj-wan je světoznámý díky polozelenému čaji oolong. Čajovníky se na ostrov dostaly zřejmě v 18. století z Číny. Zhruba před sto lety za japonské nadvlády se na Tchaj-wanu začala pěstovat i káva. A tak dnes můžete využít jedinečnou příležitost, a při návštěvě ostrova ochutnat čaj i kávu z místní produkce. A kterému z obou nápojů dávají přednost sami Tchajwanci?
Tchaj-pej je možná trochu překvapivě plná malých kaváren s výběrovou kávou. Vybrala jsem si jednu, která má u vchodu napsáno, že existuje od roku 2022 a provozuje ji „špatný pár, který ale nabízí dobrou kávu“.
„Já jsem Kevin a ona je Momo,“ představují se mi záhy oba majitelé. Kevin mi připravuje jejich nejprodávanější kávu – krémový studený filtr. Do skleničky lije tekutý tmavý cukr a přidává studenou filtrovanou kávu. Na konec patří ještě kostka ledu a smetana. „Ochutnejte a nemíchejte,“ usmívá se.
Káva je osvěžující a není překvapivě ani moc sladká. I káva samotná chutná výborně. Možná už příští měsíc prý budou mít v nabídce i kávu, která vyrostla a byla upražena přímo tady na ostrově. „Tchajwanská kávová zrna budou mít v sobě trochu chutě čaje a to je bude odlišovat od kávy z jiných zemí,“ říká Kevin.
U místních sice podle něj stále v oblibě vede tradičnější čaj, ale fanoušků kávy na Tchaj-wanu postupně přibývá.
Letní, nebo raději zimní čaj?
Potvrzuje mi to i paní za pultem farmářské prodejny v horách nedaleko Tchaj-peje. Mladší lidé prý dávají přednost kávě, ti starší upřednostňují čaj.
Prodejkyně mi nabízí dva typy čajů – oolong a horský čaj. První se podle ní hodí spíš k létu, druhý vás zahřeje v zimě. Vytahuje mističky a sype do nich sušené čajové lístky. Na pultu už se vaří konvice s horkou vodou…
Oba čaje se liší už na pohled – oolong má po scezení zelenožlutý odstín, horský čaj je zlatavý. Na rozdíl od svěží chuti oolongu je horský čaj velmi výrazný, trochu nasládlý.
Přes cestu od obchodu je krásný výhled na čajovou plantáž. Nedaleko je i čajová restaurace, která je teď plná lidí, takže to s upadajícím zájmem o čaj na Tchaj-wanu určitě nebude tak špatné.
Poslechněte si celý zápisník zahraniční zpravodajky Jany Karasové v audiu na začátku článku.