Máte rádi sladké? Zvýšený příjem cukru může vést k depresi, zjistili vědci

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby denní dávka cukru tvořila přibližně 50 gramů. Například ve Velké Británii ale dospělí konzumují skoro dvojnásobek a ve Spojených státech amerických trojnásobek této doporučené dávky. O mnoho lépe na tom není ani střední Evropa. Vědci zkoumali, jestli existuje spojitost mezi konzumací cukru a depresí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle vědců může nadměrná konzumace čokoládových sladkostí vést k depresi.

Podle vědců může nadměrná konzumace čokoládových sladkostí vést k depresi. | Foto: Ľubica Zlochová

Vědecká studie Whitehall II se zaměřila na vztah mezi příjmem cukru a duševním zdravím. Odborníci se zabývali tím, co je v celkové problematice primární – zda jde o deprese a z toho plynoucí špatný životní styl nebo naopak. Výsledky nasvědčují, že hybatelem je právě cukr. „Ti, kteří onemocněli depresí, v té studii nezačali zvýšeně konzumovat cukry, ale ti, kteří zvýšeně konzumovali cukry, onemocněli depresí častěji,“ vysvětluje Jiří Raboch, psychiatr a přednosta Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Byť se tématu vědci intenzivně věnují, není z hlediska depresí tento výklad stoprocentně jistý. S větší jistotou prokazují souvislosti mezi dávkami cukru a depresemi pokusy na zvířatech. Zjistilo se například, že zvířata, která jsou krmena vyššími dávkami cukru, mají v mozku nižší hladiny některých trofických látek, které podporují růst nebo regeneraci mozkových buněk.

„Ze zvířecích experimentů také vyplývá, že ti, kteří dostávají vyšší dávky cukru, mají i vyšší hladiny zánětlivých ukazatelů – a zánět, stejně jako neurodegenerace, je spojován s výskytem deprese. Takže vyšší dávky cukru mohou podpořit zánět v lidském těle a tím přispějí k tomu, že se u člověka rozvine deprese,“ říká Jiří Raboch.

Vztah nadměrného příjmu cukru a deprese mapovali i odborníci z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Národního ústavu duševního zdraví. Tamní odborníci v čele s Michalem Andělem, děkanem fakulty, vystavili pacienty sladkému pokrmu a masité polévce, z nichž si měli vybrat. Následné testování ukázalo, že lidé se skrytou depresí nebo úzkostí preferovali místo polévky něco sladkého.

Odborníci se shodují na tom, že z hlediska psychického zdraví jsou nejškodlivější přidané cukry. Ty najdeme ve sladidlech, limonádách, nebo třeba v kečupu.

Terezie Jirásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme