Co do obsahu vápníku rostlinná mléka nejsou plnohodnotnou náhražkou kravského mléka
Obsah vápníku v jednotlivých druzích rostlinného mléka se různí, některá se kravskému mléku blíží. Jak ale zdůrazňuje nutriční terapeutka Jaroslava Kreuzbergová, je jedno, jaké mléko člověk pije, důležitá je celková skladba jídelníčku.
„Doladit ostatní jídlo je složitější, jestliže se někdo rozhodne být veganem. Když je vegetarián a má v jídelníčku třeba vejce, je to snadnější. Když je ale čistý vegan, jenom na rostlinné stravě, musí znát potraviny a jejich složení, aby vápník doplnil,“ říká dietní sestra.
Mám Parkinsona, jak se zbavit zácpy a přibrat? V čem je obsažen kolagen? Je při zvýšeném cholesterolu lepší máslo nebo rostlinné tuky? Odpovídá Jaroslava Kreuzbergová
Jako příklad uvádí mandlové mléko, ve kterém se příliš vápníku nenachází.
„Víc vápníku je v mandlích, v té mase, k tomu je v nich ještě vláknina. To je další věc, záleží na vstřebatelnosti vápníku z dané potraviny, kterou ovlivňuje celá řada faktorů, včetně stavu střev. A patří mezi ně i přítomnost bóru, hořčíku, vitaminu D a dalších látek,“ dodává Kreuzbergová.
Kreuzbergová také připomíná, že rostlinné náhražky mléka, sýru a masa často obsahují množství konzervantů: „A ty já nerada vidím,“ říká. Doporučuje přesto zařadit rostlinné náhražky živočišných potravin do jídelníčku?
Poslechněte si celou výživovou poradnu.