Farmářskou soutěž na Prague Food Festivalu vyhrála Dáša Havlová
Některé prestižní restaurace vaří na dnes otevřeném Prague Food Festivalu v Královské zahradě Pražského hradu z lokálních biosurovin a používají produkty ze svých dodavatelských farem. Špičkový šéfkuchaři i milovníci dobrého jídla za nejlepší z nich v anketě zvolili farmu Dáši Havlové Košík na Nymbursku. Do soutěže ji doporučili hned dva šéfkuchaři, kterým dodává suroviny.
Dáša Havlová má na festivalu vlastní farmářský stánek. Nabízí v něm třeba jehněčí kýtu, mrkvové pyré nebo výrobky z ovčího mléka: „Oštěpek, hrudku, tvrdý sýr, brynzu. A u nás na farmě děláme také klobásky, takže ty přímo na festivale také nabízíme,“ představuje nabídku stánku Havlová.
K rozhodnutí začít s ekologickým zemědělstvím a založit si biofarmu ji prý dovedla víceméně náhoda. „Na Nymbursku jsme měli chaloupku. Obstarala jsem si pár ovcí, aby spásli okolí louky, a zalíbila se mi myšlenka ekologického zemědělství – mít kvalitní produkty bez chemie.“
Farma zůstala maličká, i přesto je její součástí naučná cesta, penzion a restaurace. „Nejvíc nás navštěvují jednak rodiny s dětmi, kterým velmi záleží na tom, aby jejich děti jedli něco zdravého a žili blízko přírodě, a potom nás navštěvují gurmáni, protože máme vynikajícího kuchaře – pana Václava Košňáře a jeho tým,“ poznamenává majitelka farmy Košík na Nymbursku.
České restaurace Dáša Havlová dál ráda navštěvuje. Říká, že jejich kvalita velmi rychle vzrostla: „Je obrovský výběr restaurací, velká konkurence, a to nutí lidi, aby se o hosty doopravdy postarali a vymýšleli stále nové věci. Je to bezvadné.“
Lidé si na dobré jídlo zajdou i během krize. Prague Food Festival očekává tisíce návštěvníků
Číst článek