Olivovník přežije i na Vysočině, ověřili si v Klučově na Třebíčsku. Vozí je ze Španělska

Středomořské rostliny dokáží navodit pocit pohody, odpočinku, dovolené. Ať jsou to barevné buganvilie, kvetoucí yuky, nebo třeba olivovníky. U nás se mnohým z těchto rostlin ještě donedávna nedařilo, klima se ale mění, a takový olivovník si už můžete pořídit a pěstovat i na Vysočině. V Klučově na Třebíčsku mají ověřeno, že olivovník evropský se dá pěstovat i u nás, ozdobit s nimi zahradu, postavit je k bazénu.

Klučov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radim Rybníček dováží olivovníky ze španělské Valencie. „S přítelkyní jsme o tom neustále uvažovali, původně jsme z Brna, ale protože mám v Klučově rodiče, tak jsme s olivovníky tady,“ usmívá se majitel. Doma má vlastní olivovník už pět let, a tak má ověřeno, že středomořský strom přežije zimy i v našich podmínkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pěstovat olivovníky na Vysočině?

Nejdůležitější je podle Radima Rybníčka postarat se přes zimu o kořenový bal. „V zimě stačí, když strom zahrnete až ke kořenům mulčovací kůrou, protože ty kořeny nesmí umrznout. Kmen a koruna to vydrží, pokud větve opadají, tak na jaře znovu obrazí. Pokud by byl mráz větší než mínus 13 stupňů, tak je potřeba jen ten kořenový bal i ten květináč zabalit do bublinkové fólie,“ doporučuje začínajícím pěstitelům.

„Pokud chcete strom mít v květináči, tak je důležité mít propustný květináč, substrát, který nezadržuje vodu a nesmí mít podmisku, jinak by ty kořeny uhnily,“ dodává.

Olivy nedozrají

Nejstarší stromy, které v Klučově najdeme, mají desítky let, jsou tu stromy padesátileté, i sedmdesátileté, ale i mladší kusy s tenčími kmeny. „Já tomu říkám startovací olivovníky kolem patnácti let. Nepotřebuje vydatnou zálivku, vydrží i deset až dvanáct dní bez zalití, to je pak na něm poznat, že se mu začnou kroutit listy, a že má žízeň,“ doporučuje Radim Rybníček.

Olivovníky i v našich podmínkách kvetou a rostou na nich olivy, ale i přesto, že jsou zde mnohem teplejší léta a vyšší teploty, než kdy bývaly, olivám to nestačí, aby dozrály a daly se sklízet, uzavírá majitel Olivovníku Vysočina: „Na lisování vlastního oleje to není, je to hlavně pro potěchu oka.“

Dáša Kubíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme