SZPI zpřísní postihy za prohřešky obchodních řetězců. Nepoctivce zmíní na internetu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude proti prohřeškům obchodních řetězců postupovat důrazněji. Plánuje zvýšení pokut ze statisíců na miliony korun a navíc chce od června zveřejňovat seznam problémových prodejců a vadných výrobků na novém internetovém portálu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce tak chce zabránit, aby lidé v supermarketech nacházeli potraviny s přelepeným datem spotřeby či jinak nepravdivě označené výrobky. Své plány dnes sedmnácti největším obchodním řetězcům sdělila inspekce na jednání v Brně a vyzvala je, aby změnily systém kontroly kvality ve svých obchodech.
„Chceme asi v půlce června spustit portál na našich webových stránkách, kde budeme zveřejňovat všechna zjištění, kde byly v obchodě zjištěny potraviny, které byly klamavě označené. To znamená neobsahovaly to, co obsahovat měly, nebo obsahovaly to, co obsahovat neměly. A budeme tento webový portál nabízet ostatním 26 zemím Evropské unie, které do toho mohou vkládat své údaje,“ potvrdil ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta.
Zveřejněný seznam problémového zboží je prý v boji proti nepoctivým obchodníkům silnou zbraní. Medializace se totiž podle inspektorů bojí víc než pokut.
„Z našeho pohledu, z naší zkušenosti je daleko lepším nástrojem medializace těchto zjištění. Pro obchodníky má v tomto případě daleko větší dopad. Pokuty se budou pohybovat za jednotlivé prohřešky ve statisících a pokud si vezmeme, že řetězec má mnoho obchodních domů, tak se to může pohybovat v milionových částkách,“ dodal Šebesta.
Podle něj je také potřeba změnit způsob hodnocení zaměstnanců jednotlivých prodejen: „Tam někde dole na nižších úrovních managementu systém hodnocení pracovníka je možná postaven na ekonomickém ukazateli, který ho k tomu tak nějak nepřímo vybízí. Ale to opravdu nechám na těch řetězcích a ty k tomu musí zaujmout stanovisko. A pokud máme zjištění, tak na ně tlačíme, aby si kontrolní systém zdokonalili tak, aby tam nebyl prostor, kde se dá uniknout.“