Neapolská pizza získala evropskou ochrannou známku
Neapol oslavuje pizzu. Samozřejmě tu pravou neapolskou pizzu, protože ode dneška má svou evropskou ochrannou známku "tradiční zaručené speciality". Oslavuje se pochopitelně rozdáváním pizzy zdarma.
Neapolská pizza s ochrannou známkou je pizza Magherita, tedy pizza s rajčatovou omáčkou, mozarellou a bazalkou. Důležitá je kvalita ingrediencí, které musí být výlučně italské.
Platí to pro pšeničkou mouku, pravou italskou mozarellu z buvolího nebo kravského mléka, pro olivový olej i rajčatovou omáčku. Kromě toho by pravá neapolská pizza měla být pečena v peci vytápěné dřívím, což jí dává zvláštní vůni a má to i vliv na správné propečení.
Spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi hovořila o neapolské pizze ve Světě o druhé Rádia Česko
Právě kvalita a původ ingrediencí je ale dost velký problém. Podle Sdružení italských obchodníků polovina z 25 tisíc italských pizzerií používá levnější olej dováženy většinou z Tuniska, mozarellu z východní Evropy, čínský rajčatový koncentrát anebo mouku z kanadské či ukrajinské pšenice.
Pizza, jak ji dnes známe, se v Neapoli se údajně začala připravovat už na začátku 18. století.