Polská tradice velí sníst nejméně jeden svatomartinský rohlík
Celé Polsko se dnes bude přejídat Svatomartinským rohlíkem, specialitou z polské Poznaně. Na svátek Martina se výhradně v tomto městě upeče a zkonzumuje několik set tun tradičního, plněného rohlíku.
Pravý svatomartinský rohlík vypadá asi takto: uvnitř je bílý mák, kandované ovoce, piškot a vajíčko, na povrchu pak poleva s ořechy.
„Nejdříve musíme těsto dobře zadělat a poté vyrobit podle přesných poměrů nádivku,“ říká pekař.
„Receptura je pořád stejná, už po staletí se nemění a my ji nijak netajíme. Máme ji ale patentovanou,“ vysvětluje šéf cechu cukrářů a pekařů Stanislaw Butka.
„Je to naše regionální tradice. Dnes jíme a kupujeme jenom svatomartinské rohlíky,“ dodává cukrářka.