V Chorvatsku začíná letní sezona, ceny zůstávají stejné
Na Jadran už dorazili první turisté v této sezóně. Letos se tam jako každý rok vydají i statisíce Čechů, Moravanů a Slezanů. Nejoblíbenějším místem našich turistů je Dalmácie, poloostrov Pelješac a ostrovy v této oblasti, Hvar, Brač a Korčula.
Nikša Bjelajac z chorvatského autoklubu nedoporučuje cestovat v sobotu. „To se turisté začínají vracet od moře, na silnicích je pak dvojnásobný provoz a na hranicích se tvoří kolony. Nejezděte raději ani v pátek odpoledne, protože to se k moři zase vydávají naši lidé.“
Dálnice A1 končí v Ravči, dál je rozestavěná a míří k Dubrovníku. Z Ravče je to jen pár kilometrů úzkými cestami do přístavu Ploče. Za hodinu se odtud dostanete na Pelješac do přístavu Trpanj. Z Orebiče vás loď za 12 kun přepraví přímo na Korčulu.
Co letos čeká turisty v Chorvatsku, zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín
Korčula patří k největším chorvatským ostrovům, můžete ho projet na kole nebo na motorce.
„Kolo stojí na dvě hodiny v přepočtu sto korun a na tři dny 800 korun. Skůtry půjčujeme za 600 korun na den nebo za 1400 na tři dny,“ vypočítává Antonia z místní půjčovny.
Po procházce nebo projížďce většina turistů zamíří do některé z mnoha restaurací. Číšník Valent z restaurace Mareta říká, že letošní ceny jsou stejné jako ty loňské.
„Ryba první kategorie stojí 330 kun za kilo. Je to ale ryba, která je stoprocentně čerstvá, je místní, ráno ulovená. Jídelníček sestavujeme podle toho, co jsme ulovili, takže ne všechny ryby, které tam vidíte, opravdu máme.“
Dodejme, že v přepočtu stojí lubin asi 1200 korun za kilo živé váhy, podřadnější druhy ryb jsou asi o třetinu levnější. Čerstvé saláty na Korčuli pořídíte za ceny kolem 60 korun, mezi Čechy oblíbené „mješano meso" za dvě stě a sklenku vína za 50.