Podle jeho rozhodnutí nemůže členský stát Evropské unie zakázat používání obvyklých výrazů k označení výrobku, když pro něj neexistuje alternativní název.
Vláda zákaz vydala v reakci na dlouhodobé stížnosti výrobců z masného průmyslu, podle kterých bylo označování rostlinných výrobků jako třeba veganský steak matoucí pro spotřebitele.
Vůbec první vegetariánská restaurace v Čechách vznikla na konci 19. století ve Varnsdorfu a Pražané mohli podobný podnik navštívit poprvé roku 1898 v Konviktské ulici.
Vědci zjistili, že výroba jídla pro velké masojedlíky, tedy osoby, které snědí 100 a více gramů masa denně, uvolní přes deset kilogramů skleníkových plynů denně.
Zvířata nám dělají radost, zahánějí samotu a u řady lidí jsou i jediným životním společníkem. Na druhou stranu chov velkého psa vyprodukuje tolik emisí jako 10 000 kilometrů ujetých ve voze typu SUV.
„Zvířata pro nás představují úsek přírody, svět, který máme pod kontrolou a můžeme ho regulovat,“ upozorňuje socioložka Tereza Vandrovcová, spoluautorka knihy Dotek zvířat.
Do vesnice Číháň na Klatovsku se Tiffany Ang přestěhovala ze šestimilionového Singapuru a se svým manželem Václavem Pláničkou zde začali vyrábět veganskou zmrzlinu různých exotických chutí.
Kauza je z velké části jen humorným rozptýlením, do určité míry však potvrzuje, že má Adams čas od času tendenci ve svých vyjádřeních ohýbat skutečnost, píše list The New York Times.
Podle rozsudku stát zasáhl do Borlových osobnostních práv, konkrétně do práva na svobodu myšlení a svědomí. Ministerstvo spravedlnosti má na omluvu 15 dní.
Restauraci ONA, jejíž název tvoří zkratka slov Origine Non-Animale (Neživočišného původu), vede šéfkuchařka Claire Valléeová. Ta si restauraci otevřela díky penězům získaným v crowdfundingové kampani.
Hamburgery z hrachového proteinu společnosti Beyond Meat vypadají jako tatarák. Jejich zastánci argumentují tím, že na výrobu je ve srovnání s běžným burgerem potřeba pouhé procento vody.
Možná není daleko doba, kdy maso na našem talíři bude vyšlechtěné laboratorně, a tedy s minimálními škodami pro životní prostředí. Víc v reportáži Radiožurnálu.
Ztráty má dopravce i přes to, že dostává stamiliony korun jako kompenzace za nařízené slevy na jízdné. I to je tématem pondělního tisku. Přehled připravil Radiožurnál.
Francouzští řezníci požádali vládu o policejní ochranu před radikálními ochránci zvířat. Tvrdí, že jejich bezpečnost je ohrožena a že se vegani snaží prosadit v zemi bezmasý životní styl.
Mezi 157 novými textovými obrázky přibudou vedle salátu bez vajíčka také rolička toaletního papíru, cupcake i postavy se zrzavými a kudrnatými vlasy nebo pleší.
Ochutnali jste někdy bramborový salát s černou solí místo vajec? A co třeba sádlo vyrobené z cibule a jablek? To jsou některé z pochoutek, které si o Vánocích užívají vegani.
Otevřena byla teprve v březnu, ale zaujala svým menu podle veganských zásad. V Jídelně kuchařek bez domova vaří ženy, které část života strávily na ulici. Server iROZHLAS.cz ji nafotil 306° kamerou.
Co by se stalo, kdyby každý člověk na naší planetě přešel na veganskou stravu? Jde o hypotetickou otázku, která se však v současnosti jeví relevantněji než kdykoliv předtím, píše server BBC.
Jedí rostlinnou stravu a točí videa, ve kterých lidem ukazují, co si dávají na talíř. Na internetu mají tisíce diváků a ti se je často snaží následovat. Fenomén youtuberů, kteří propagují veganskou stravu, cvičení a zdravý životní styl postupně zaplavuje internet a nedávno dorazil také do Česka.
V takzvaných veganských restauracích se vaří bez masa, vajec i mléka. Jejich obliba mezi Čechy roste, jídelníček bez živočišných výrobků nabízí už více než 30 podniků v zemi. Prosazuje se i první čistě veganský catering. Rozjela ho organizace Jako doma a kuchařkami jsou výhradně ženy, které skončily na ulici. Díky jídlu, které samy prodávají, se mnohým z nich daří dát si život do pořádku.
Bezmasá jídla dnes nabízí téměř každá restaurace, objevují se také v nabídce školních jídelen a předškolních zařízení. V Německu ale chtějí zajít ještě dál. Strana zelených navrhuje zavést ve veřejných jídelnách jednou týdně povinný vegetariánský a veganský den. Jejich záměr rozpoutal bouřlivou debatu.
V Brně se koná VeganFest, sedmnáctidenní série nejrůznějších akcí zaměřených na alternativní způsob stravování o něco přísnější než vegetariánství, protože kromě masa vylučuje z jídelníčku i všechny další prvky živočišného původu včetně mléčných výrobků a vajec.