Přes tři desítky mrtvých při atentátu v Dagestánu

Počet obětí teroristického útoku v dagestánském Kaspijsku na jihu Ruska už vzrostl na šestatřicet. Při explozi v centru města během probíhajících oslav Dne vítězství bylo dalších více než 150 lidí zraněno. Desítky z nich jsou ve vážném stavu. Podle ruského ministerstva vnitra masakr způsobila nálož odpovídající třem až pěti kilogramům trinitrotoluenu a naplněná kovovými úlomky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

okolí místa výbuchu

okolí místa výbuchu | Zdroj: ČTK

Jak uvádí zpravodaj Českého rozhlasu v Ruské federaci Petr Voldán, mezi oběťmi atentátu je 16 vojáků - příslušníků vojenské hudby námořní pěchoty a také 12 dětí. K explozi došlo asi 300 metrů od hlavního náměstí v Kaspijsku. Nálož vybuchla vedle autobusu s vojenskou hudbou právě v okamžiku, kdy tudy procházel slavnostní průvod. Místo exploze je podle očitých svědků pokryto v délce padesáti metrů krví a kusy hudebních nástrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Voldán o atentátu v Dagestánu

Město nyní prohledávají policisté a pátrají po případných dalších ukrytých náložích. K odpovědnosti za bombový útok se zatím nikdo nepřihlásil. Podle agentury ITAR-TASS by za ním mohli stát místní vůdci ozbrojených skupin. Ti se zřejmě chtěli pomstít za zadržení několika ozbrojenců podezřelých ze série útoků v Dagestánu.

Ruský prezident Vladimir Putin svolal okamžitě představitele silových struktur a nařídil řediteli Federální bezpečnostní služby Patruševovi, aby osobně převzal vedení vyšetřování. V souvislosti s útokem byla posílena bezpečnostní opatření také v Moskvě.

Petr Voldán, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme