Od 1. května 2025 se mění pravidla pro placení rozhlasového poplatku. Více informací zde.

Prohibice ohrožuje závislé na alkoholu. V nouzi jsou schopni vypít i jedy

Iron, Francovka nebo brzdová kapalina. I to jsou schopní ve chvíli nouze vypít těžcí alkoholici. Odborníci se proto bojí, že pokračující prohibice způsobí další otravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol neznámého původu představuje nebezpečí

Alkohol neznámého původu představuje nebezpečí | Foto: Lucie Maňourová

Podle Petra Popova, předsedy společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J.E. Purkyně, jsou lidé s abstinenčními příznaky ohroženi tím, že jsou schopni vypít i technické kapaliny, které obsahují jen malé množství alkoholu, nebo dokonce některé jiné alkoholy, než je etylalkohol.

„Jde také o tekutiny, které jsou vydávány za alkoholické, ale mohou obsahovat nejrůznější škodlivé látky, včetně metylalkoholu,“ uvádí Popov.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nebezpečí prohibice pro lidi závislé na alkoholu mluvil na Radiožurnálu předseda společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J.E. Purkyně Petr Popov

„Tyto chemické látky jsou velmi toxické, poškozují orgány, kterými procházejí. Jedná se zejména o ledviny a játra. V případě metylalkoholu je to zrak. Některé chemikálie mohou poškodit i trávicí ústrojí,“ pokračuje Popov.

Alkoholik, který má ‚absťák‘, se podle něj nechová racionálně:

„Je to skutečně velmi závažný stav, kdy dotyčný dělá takové věci, které by za střízliva nebo pod vlivem původní drogy, etylalkoholu, nedělal. Jedná se o stav výrazného neklidu, úzkosti a také těžkých tělesných příznaků, kdy se objevují křeče, bolesti, které mohou vyvrcholit nakumulovanými záchvaty křečí, jež napodobují epileptické záchvaty. Posléze dochází k rozvratu vnitřního prostředí, v takové situaci může dotyčný i zemřít.“

Řešením není podle Petra Popova ani přechod na nějaký nízkoalkoholický nápoj, například pivo nebo víno:

„Problém je v tom, že tito lidé mají většinou toleranci vůči etylalkoholu tak vysokou, že k tomu, aby dokázali potlačit nastupující odvykací příznaky, musí alkoholu vypít relativně hodně i v koncentrované podobě. Někdy se jedná i o litry koncentrovaného alkoholu a takové množství se dá jen těžko nahradit něčím, co má mnohem menší obsah alkoholu, jako je třeba pivo nebo víno.“

„Samozřejmě, že to budou zkoušet, když nebudou mít po ruce něco jiného, ale u některých z nich ani velké množství takto nízkoprocentního alkoholu nepomůže,“ dodává Popov s tím, že nebezpečná by byla prohibice, která by trvala déle než několik dnů, až lidem dojdou zásoby.

Alžběta Havlová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme