Partners má po třech letech licenci na novou banku. Podíl v ní má i zakladatel Rohlíku

Finanční skupina Partners získala po třech letech bankovní licenci České národní banky. Nová banka ponese název Partners Banka, fungovat by měla začít v prvním čtvrtletí 2024. V pilotním provozu chce zahájit činnost pro vedení, zaměstnance, poradce a jejich rodiny už koncem letošního roku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Borkovec - Partners

Jeden ze zakladatelů banky Petr Borkovec | Foto: Michal Šula/MAFRA | Zdroj: Profimedia

Skupina Partners je v Česku známá jako finančně poradenská firma se 150 pobočkami po republice, které bude nová banka také využívat.

Šéf Hospodářské komory: Vláda by měla za investici do čipů nabídnout americké onsemi až 20 miliard

Číst článek

Půjde tak o finanční instituci se čtvrtou nejširší pobočkovou sítí v Česku. Skupina vlastní také penzijní a nemovitostní fond, pojišťovnu a vydavatelství.

Partners Banka bude mít vlastní kapitál 3 miliardy korun a vedle Trinity Bank, Creditas, Fio nebo Air banky se na něm budou podílet výhradně tuzemští podnikatelé a spolupracovníci skupiny.

Hlavní podíl

Hlavní podíl, 81,5 procenta, patří zakladatelům Petru Borkovcovi, Radimu Lukešovi a také zhruba tisícovce partnerů, manažerů či zaměstnanců skupiny.

Ti mají z uvedeného většinového balíku (včetně představenstva) 35 procent. Dalších 18,5 procenta banky drží investoři z Pale Fire Capital a zakladatel skupiny Rohlík.cz Tomáš Čupr. Ředitelem banky bude Marek Ditz, který strávil 24 let v různých pozicích v ČSOB.

Partners Banka chce být hlavně technologickou firmou, klientům tedy bude nabízet veškeré služby přes mobilní aplikaci.

Maďaři ve velkém nakupují státní dluhopisy. Země může mít problémy se splácením, varuje rektor VŠE

Číst článek

Ta by ale měla umožnit na rozdíl od jiných běžných bankovních aplikací přístup i k jiným produktům finančního trhu, nejen vlastním od Partners.

„Nejedná se o další banku v mobilu, ale o finanční aplikaci pro správu všech finančních produktů a poradenských nástrojů. Na jednom místě tak klient získá informace o stavu svých investic, nastaví si platbu nebo porovná nabídku povinného ručení, protože se mu zrovna blíží výročí smlouvy,“ uvedl Petr Borkovec.

Současně podle něj platí, že všechny služby i produkty si lidé budou moci sjednávat i na pobočkách Partners.

„Banku tak zapojíme do poradenské sítě,“ vysvětlil ředitel banky Marek Ditz.

Petr Borkovec dříve v rozhovoru pro Radiožurnál popsal, že hlavním tématem v relativně dlouhém jednání s ČNB o udělení licence byla výše kapitálu.

Zakladatelé nejprve uvažovali o sumě 1,2 miliardy, poté 1,8 miliardy.

Turecká centrální banka zvýšila úrokovou sazbu na 25 procent. Nejvíce za dvacet let, ale prý stále málo

Číst článek

„Po diskusích s regulátorem jsme pochopili, že máme dát dohromady alespoň tři miliardy korun. To dá jistotu ČNB, že nám může dát licenci, a zároveň klientům, protože v bance bude dostatečná rezerva a kvalitní zajištění. Takže teď jsme na třech miliardách,“ vysvětlil loni Borkovec.

Jednání se vedla i o majetkové struktuře kvůli tisícovce investorů z řad vlastní skupiny.

V současné době je v Česku 45 bank a spořitelen. Podle ekonoma Štěpána Křečka z BHS místo pro další banku i díky ziskovosti celého sektoru v tuzemsku je.

Podle něj je ale otázka, zda zapojení velkého počtu spolupracovníků Partners coby podílníků banky nepovede spíš k tendenci nabízet klientům produkty a služby vlastní skupiny. 

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme