Další drůbež z Maďarska obsahovala salmonelózu, zjistila zemědělská a potravinářská inspekce
Další drůbeží maso dovezené do Česka z Maďarska obsahovalo bakterie, které způsobují salmonelózu, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Šlo o mražená husí prsa a kachnu. Inspektoři odebrali vzorky v Kauflandu a v Albertu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S prodejci těchto potravin zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty.
V Kauflandu inspektoři odebrali vzorky z hluboce zmrazených husích prsou s kůží s kostí, jejichž minimální trvanlivost byla do 30. září 2025. „Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost patogenního serotypu bakterií Salmonella Agona a Samonella Newport,“ popsal Kopřiva. Maso v Albertu neslo název Valdor Kachna bez drobů, kuchaná, chlazená, třída jakosti A.
Na Plzeňsku se objevilo další ohnisko ptačí chřipky. Drůbež z chovu ale nebyla určena k prodeji na trhu
Číst článek
Datum použitelnosti bylo sice pouze do 21. října loňského roku, ale je možné, že zákazníci mají maso doma zmrazené. V laboratoři se potvrdila přítomnost serotypu bakterií Salmonella Anatum.
Inspekce varuje zákazníky, aby maso v žádném případě nejedli a vyhnuli se tak zdravotním rizikům. Informaci inspekce vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF), aby případ mohl být došetřen v zemi původu.
V nedávných týdnech a měsících jde již o několikátý nález drůbežího masa kontaminovaného bakteriemi, které mělo původ buď v Maďarsku nebo na Ukrajině.