Další drůbež z Maďarska obsahovala salmonelózu, zjistila zemědělská a potravinářská inspekce

Další drůbeží maso dovezené do Česka z Maďarska obsahovalo bakterie, které způsobují salmonelózu, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Šlo o mražená husí prsa a kachnu. Inspektoři odebrali vzorky v Kauflandu a v Albertu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S prodejci těchto potravin zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chlazené drůbeží maso (Ilustrační foto)

Chlazené drůbeží maso (Ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

V Kauflandu inspektoři odebrali vzorky z hluboce zmrazených husích prsou s kůží s kostí, jejichž minimální trvanlivost byla do 30. září 2025. „Laboratorní rozbor potvrdil v uvedené šarži potraviny přítomnost patogenního serotypu bakterií Salmonella Agona a Samonella Newport,“ popsal Kopřiva. Maso v Albertu neslo název Valdor Kachna bez drobů, kuchaná, chlazená, třída jakosti A.

Na Plzeňsku se objevilo další ohnisko ptačí chřipky. Drůbež z chovu ale nebyla určena k prodeji na trhu

Číst článek

Datum použitelnosti bylo sice pouze do 21. října loňského roku, ale je možné, že zákazníci mají maso doma zmrazené. V laboratoři se potvrdila přítomnost serotypu bakterií Salmonella Anatum.

Inspekce varuje zákazníky, aby maso v žádném případě nejedli a vyhnuli se tak zdravotním rizikům. Informaci inspekce vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF), aby případ mohl být došetřen v zemi původu.

V nedávných týdnech a měsících jde již o několikátý nález drůbežího masa kontaminovaného bakteriemi, které mělo původ buď v Maďarsku nebo na Ukrajině.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme