EU chce půjčkami podpořit ekonomiku. Česko na největší díl balíčku nedosáhne, není členem eurozóny

Země Evropské unie se chystají masivně podpořit ekonomiku. Ministři financí se v noci na pátek dohodli na krizových půjčkách v celkovém objemu téměř 15 bilionů korun. Jedná se o částku odpovídající zhruba devíti českým státním rozpočtům. Na největší díl balíčku ale Česká republika nedosáhne, půjčky jsou určené především pro země eurozóny, tedy pro země platící eurem.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise (ilustrační foto)

Kvůli novému koronaviru čeká evropskou ekonomiku strmý pokles | Foto: TPCOM | Zdroj: flickr.com

Půjčky jsou určené především pro země platící eurem. Na část ale dosáhne i Česko. Ministři financí podpořili návrh Evropské komise, která chce skoro třemi biliony korun v unijních zemích pomoci financovat státní programy na pomoc zaměstnancům a živnostníkům.

Europoslanci slíbili pomoc pro státy zasažené koronavirem. Česko by mělo získat 30 miliard korun

Číst článek

Už příští týden by jej mohli projednat europoslanci. A dále české firmy mohou dosáhnout na balík krizových půjček Evropské investiční banky v celkovém objemu 5,5 bilionu korun. Na největší díl půjček ale Česko nedosáhne.

Fond eurozóny

Jde o v přepočtu 6,5 bilionu korun půjček zemím v největších potížích. Tyto peníze nebude zajišťovat přímo Evropská unie, ale záchranný fond eurozóny, za který země platící eurem společně ručí. Země mimo eurozóny tak z něj čerpat nemohou.

Eurozóna

Eurozóna je území Evropské unie, na kterém se užívá společná evropská měna euro. Členských států eurozóny je 19 zemí Evropské unie: Belgie, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Španělsko.

Kvůli koronaviru evropskou ekonomiku čeká strmý pokles. Podle šéfa euroskupiny Mária Centena se ale Evropa z minulých krizí poučila.

„Odpovídáme odvážnými a ambiciózními návrhy, které by ještě před pár týdny byly nemyslitelné. Všichni si pamatujeme reakci na finanční krizi v minulé dekádě, kdy Evropa konala málo a pozdě. Tentokrát to bude jinak,“ říká.

Země jihu Evropy se také pokoušejí prosadit návrh na vydávání společných dluhopisů, zatím ale neuspěly.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme