Banky během června poskytly hypotéky za víc než 24 miliard korun, nejvíce od března 2022

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v červnu hypoteční úvěry za 24,2 miliardy korun, což je nejvyšší hodnota od března 2022. Proti květnu je to růst o dvě procenta, meziročně o 73 procent. Úrokové sazby nových úvěrů nepatrně klesly na 5,06 procenta z květnových 5,07 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba, ilustrační foto

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1500 až 2000 korun (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Poslední čísla z hypotečního trhu potvrzují jeho postupné oživování a objem nových hypoték v posledních měsících patří mezi nejvyšší za poslední dva roky. Za první polovinu roku se tak poskytl již obdobný objem hypoték jako v první půlce roku 2020, samotný počet hypoték byl však stále o čtvrtinu nižší,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

24:06

Rodinný dům schválený do 30 dnů. Stavební řízení bude rychlejší, jednodušší a digitální, chválí architekt

Číst článek

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červnu dosáhl 20,2 miliardy korun, meziměsíčně se zvýšil o 0,6 procenta. Objem refinancovaných úvěrů, tedy interně či z jiné instituce, činil čtyři miliardy Kč po 3,6 miliardy korun v květnu.

Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5403, což je nepatrně pod květnovou úrovní. Je to druhá nejvyšší hodnota v letošním roce a společně s květnem nejvyšší úroveň od března 2022.

„Postupné snižování sazeb centrální bankou se nejvíce projevilo na poklesu úrokových sazeb hypoték s krátkými fixacemi. Klientům to umožňuje aktuálně využít roční až tříleté fixace a ve střednědobém výhledu flexibilně reagovat na nové podmínky. Pokles sazeb na delších fixacích letos nebude tak rychlý, i kvůli trvající nejistotě ohledně dalšího vývoje inflace,“ řekl generální ředitel Modré pyramidy stavební spořitelny Michael Pupala.

25:53

Nedostatek cenově dostupného bydlení: musí se stavět více, výstavba samotná však problém nevyřeší

Číst článek

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů klesla jen kosmeticky. Tento vývoj jde podle asociace na vrub rozkolísaným tržním úrokovým sazbám, které začaly v polovině března opět růst, a i přes jejich rozkolísanost se pohybovaly na těch vyšších úrovních letošního roku.

Průměrná hypotéka v červnu pokračovala v růstu, a to z 3,63 na 3,74 milionu korun. Od dubna tak průměrná hypotéka převyšuje dosavadní rekordní úroveň z listopadu 2021, která byla 3,46 milionu korun.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1500 až 2000 korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6000 korun. Splátka hypotéky jeden milion korun s 30letou splatností se se současnými úrokovými sazbami pohybuje kolem 5500 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme