Insolvenční správce podal trestní oznámení na jednatele Mammothu. Odmítali spolupracovat

Insolvenční správce Pavel Fabián podal k Národní centrále proti organizovanému zločinu trestní oznámení na jednatele zkrachovalého provozovatele obchodu s elektronikou Mammoth, firmu samotnou i další společnosti mateřské skupiny Unicorn. Důvodem je jejich nesoučinnost a maření práce správce v insolvenčním řízení. Vyplývá to z trestního oznámení a informací ve čtvrtek zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejnovější produkt společnosti Apple – iPhone X

Společnost dluží svým věřitelů poté, co z obchodu zmizelo 107 000 mobilních telefonů | Foto: CC0 Creative Commons | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Společnost Mammoth, která provozovala e-shop s elektronikou Mamut.cz, dluží svým věřitelům podle přihlášených pohledávek téměř sedm miliard korun poté, co z obchodu zmizelo 107 000 mobilních telefonů Apple iPhone a více než 300 000 kusů příslušenství k těmto zařízením.

Největšími věřiteli jsou operátor T-Mobile a J&T Leasingová společnost. Mammoth ale označuje velkou část pohledávek za spornou, protože související dodávky telefonů měly být pouze fiktivní.

J&T zatlačila na zkrachovalý e-shop Mamut. Jednatelé mají okamžitě zaplatit 42 milionů korun

Číst článek

Insolvenční správce v podaném trestním oznámení uvádí, že kvůli chybějící součinnosti ze strany jednatelů Mammothu Ondřeje a Jana Měřínských je téměř nemožné řádně zajistit majetkovou podstatu, a tedy řádné insolvenční řízení.

Jde zejména o nedodání nebo nezpřístupnění dokumentů, jako je podkladové účetnictví nebo soupis majetku. Správce také tvrdí, že mu zástupci firmy poskytli nesprávné informace o stavu peněžních účtů.

Po zjištění úpadku společnosti Mammoth insolvenční správce vyzval k poskytnutí součinnosti osoby, které měly jakékoliv informace nebo doklady o majetku a příjmech dlužníka.

Zkrachovalý e-shop Mamut: Koukněte na číslo svého iPhonu a můžete dostat až 100 tisíc korun odměny

Číst článek

Jednatelům odeslal přes 200 žádostí o poskytnutí součinnosti. Jednatelé tvrdili, že většina dokumentů byla uložena na online úložišti +4U Business Territory, ke kterému po ukončení smlouvy nemají přístup.

Jde přitom o interní systém společnosti Plus4U Net z koncernu Unicorn. Nedoložili také smlouvy s firmami SBJ a JAE podnikatele Břetislava Janouška, za kterými má mít pohledávky přes dvě miliardy korun. Ty přitom ke konci roku 2022 tvořily přes 94 procent majetku Mammothu.

„Výše uvedené jednání jednatelů dlužníka nasvědčuje tomu, že došlo a dochází k porušování povinností v insolvenčním řízení. Insolvenční správce má důvodné obavy, že výše uvedeným jednáním dochází k páchání trestného činu,“ uvedl Fabián v trestním oznámení.

V Česku se zřejmě odehrál obří podvod s iPhony. Společnostem T-Mobile a J&T chybí miliardy korun

Číst článek

Fabián v trestním oznámení také odůvodnil podání trestního oznámení i na další subjekty z Unicornu provázaností firmy Mammoth s koncernem Unicorn, jehož skutečným majitelem je Vladimír Kovář. O provázanosti s Unicornem podle něj svědčí i faktické přenechání vnitřní agendy Mammothu společnostem z koncernu Unicorn.

Na insolvenčního správce naopak již loni podala trestní oznámení firma Plus4U Fair Pay spřízněná s Unicornem. Ta upozornila na možné porušení zákonné povinnosti při správě cizího majetku a nadržování věřitelům T-Mobile a J&T.

Nově Plus4U Fair Pay zaslala podnět městskému státnímu zastupitelství v Praze, aby do insolvenčního řízení Mammothu vstoupilo kvůli pochybnostem o vedení insolvenčního řízení ze strany insolvenčního správce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme