Odbory veřejného sektoru vstoupily do stávkové pohotovosti, chtějí růst platů

Odborové svazy veřejného sektoru vyhlásily ke středě stávkovou pohotovost kvůli tomu, že s vládou zatím nemají dohodu na zvýšení platů pro letošek a příští rok. Rozhodli to na společném jednání odboroví předáci a předačky. Oznámil to na tiskové konferenci šéf odborů státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

Praha (Aktualizováno: 12:59 24. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odborové svazy veřejného sektoru vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli tomu, že s vládou zatím nemají dohodu na zvýšení platů pro letošek a příští rok

Odborové svazy veřejného sektoru vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli tomu, že s vládou zatím nemají dohodu na zvýšení platů pro letošek a příští rok | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Odbory požadují přidání nejméně o deset procent pro všechny zaměstnance veřejné sféry. Ministerstvo práce navrhuje růst výdělků části pracovníků veřejné sféry a státních zaměstnanců.

„Odborové svazy zhodnotily situaci od listopadu po dnešek (jednání s vládou) a rozhodly se k dnešku vyhlásit stávkovou pohotovost, která je neomezená. Může být ukončena až po dohodě o platech na rok 2024 a 2025,“ řekl Bednář.

Práce při rodičovské a prodloužení výpovědních lhůt? Vláda projedná návrh novely zákoníku práce

Číst článek

Podle něj předsedové a předsedkyně odborů jednali s pěticí lídrů vládních stran loni začátkem listopadu a vyjednávání mělo pokračovat v únoru s příslibem, že se na výdělky využijí neutracené výdaje z předchozího roku. Schůzka se neuskutečnila, další se konala začátkem června. Koncem minulého měsíce pak o odměňování debatovalo mimořádné předsednictvo tripartity, popsal Bednář. Dodal, že odbory původně požadovaly růst tarifů o 15 procent od září pro všechny zaměstnance veřejné sféry a státu, požadavek zmírnily na alespoň deset procent.

Platy ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek s jednotlivými tarify podle odbornosti a délky praxe. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje úpravu první tabulky pro úředníky, pracovníky v kultuře, technické pracovníky v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogické síly ve školství a také přidání pro lidi ve státní službě od září. Odbory poukazují na to, že ministerstvo práce požadovaný návrh na přidání zveřejnilo v úterý až poté, co ohlásily jednání o stávkové pohotovosti.

Ve veřejné sféře pracuje 846 300 lidí. Z nich výdělek podle první tabulky dostává 359 900 a zaměstnanců státu je 70 400. O zvednutí výdělků ostatních od ledna se podle ministra práce vede debata. Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve řekl, že při přípravě rozpočtu na příští rok se bude jednat i o adekvátním navýšení platů.

„Máme pocit, že s námi vláda hraje divadlo. Jedná s námi jen na oko. Je si vědoma, že má většinu ve Sněmovně a Senátu, podle toho s námi jedná,“ řekl Bednář. Postup vlády označil „spíš za nejednání“. Předák školských odborů František Dobšík odmítá tvrzení, že by odboráři svým postupem vyhrožovali či vydírali. „Nikomu nechceme vyhrožovat a nikoho nechceme vydírat, jen upozorňujeme na to, že ta situace je vážná,“ řekl Dobšík.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme