Počasí i přes extrémy ovoci svědčí. Ceny však výrazněji klesnou jen u jablek

Poslední tři roky byly pro sadaře v Česku špatné, letos se počasí vydařilo, což se odráží i na úrodě. Na cenách ovoce v obchodech to však zákazníci až na výjimky nepoznají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka

Jablka | Foto: Ladislav Bába

Od extrému k extrému, tak popisují sadaři letošní rozmary počasí. Starosti jim udělalo zejména chladné jaro, které zdecimovalo úrodu třešní. V porovnání s předchozími roky by však měl být ten letošní pro ovocnáře přece jen lepší.

„Aktuálně se dosklízejí meruňky a sklízejí se broskve, začínají nazrávat rané odrůdy slivoní a prakticky můžeme říct, že u meruňek byla velice dobrá sezona teď po těch předchozích třech letech, které byly – dá se označit – jednoznačně nejhorší v posledním desetiletí,“ říká tajemník Ovocnářské unie ČR Roman Chaloupka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočil redaktor Kryštof Benoni

Dobrá úroda se dá očekávat i u švestek a broskví. V obchodech to však lidé většinou nezaznamenají, cena ovoce by měla zůstat přibližně stejná.

Výrazněji zlevní pouze jablka, která jsou hlavním artiklem českých ovocnářů. Současná vysoká cena je způsobená tím, že sadařům došly loňské zásoby a jablka se dováží. Pěstitelé očekávají, že až začnou sklízet, měla by cena jablek klesnout zhruba o polovinu, tedy asi na 25 korun za kilogram.

„Musím říct, že kvalita českých jablek je velmi dobrá, a nejen ta vizuální – to, co je možno vidět očima a ohmatat rukou – ale i ta nutriční, protože je obecně známo, že by konzumenti měli využívat ovoce, které je vypěstováno v dané lokalitě, kde člověk žije,“ dodává předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo pokorný.

Budoucnost českých sadařů je však nejistá. Kromě nevyzpytatelného počasí jim také chybí peníze na obnovu sadů, které rychle stárnou. Hrozí proto, že v příštích letech bude českého ovoce na pultech stále méně.

Kryštof Benoni Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme