Stížností na podomní prodejce energií přibývá, pravidla se zpřísní

Energetický regulační úřad chce lidi lépe chránit před podomními obchodníky s elektřinou. Podle návrhu by lidé měli mít možnost ve všech případech beztrestně odstoupit od smlouvy, kterou s dealerem podepsali doma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

„Za toho půl roku, kdy máme ochranu práv spotřebitelů v gesci, jsme zjistili hromadu možností zneužití těchto pravidel, především u domácností,“ říká předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Počet stížností na prodejce se totiž extrémně zvyšuje. „Denně nám chodí desítky stížností na jednání různých podomních obchodníků,“ upřesňuje.

Úřad také chce, aby za dealery s energiemi odpovídaly firmy. „Chceme, aby přímo ty firmy byly zodpovědné za činnost podomních obchodníků, což dneska nemusí být, protože si najímají cizí firmy a cizí zaměstnance a pak je z právního hlediska složité obvinit prodejce, že používá nekalé praktiky,“ vysvětluje Vitásková.

Změnu chce Energetický regulační úřad předložit v příštím roce.

Lucie Husárová 1, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme