Za letošní první půlrok přibylo deset tisíc živnostníků

V prvním pololetí letošního roku České republice přibylo deset tisíc živnostníků. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení, která k poslednímu červnu registrovala celkem jeden milion a dvanáct tisíc podnikatelů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká správa sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení | Foto: Alena Palečková

Podle Věry Kameníčkové ze společnosti CCB – Czech Credit Bureau jsou u obchodních společností aktivní pouze zhruba dvě třetiny ze všech registrovaných podnikatelů, u živnostníků je poměr registrovaných k počtu skutečně činných podnikatelů zřejmě ještě větší.

„Řada lidí může mít živnost a nemusí dělat vůbec nic. A pokud nevykonávají činnost, tak pak ani je nehoní správa sociálního zabezpečení nebo finanční úřad, že nemají zaplacené daně nebo příspěvky,“ vysvětlila Věra Kameníčková.

Dodala, že na druhou stranu v podmínkách rostoucí nezaměstnanosti – zejména v některých krajích –může být podnikání východiskem pro lidi, kteří už delší dobu nemohou najít práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věra Kameníčková ze společnosti CCB mluví o počtu podnikatelů v České republice ve Stalo se dnes na Radiožurnálu

„Podíl obchodních společností na firemním sektoru je zhruba 20 procent. To znamená, že fyzické osoby-podnikatelé představují 80 procent,“ řekla Věra Kameníčková.

Upozornila také, že osoby samostatně výdělečně činné mají poměrně výhodnější systém zdaňování, což může být pro mnohé lákadlem. Na druhé straně se podle ní čím dál víc osob samostatně výdělečně činných dostává do finanční tísně a cestu vidí alespoň krátkodobě v tom, že přestávají platit příspěvky na sociální zabezpečení.

„O tom by koneckonců vypovídaly i bankroty fyzických osob-podnikatelů. Když si vezmeme rok 2000 a 2011, což jsou dva roky, ve kterých byl vyhlášen stejný počet firemních bankrotů, tak zatímco v roce 2000 se na celkovém počtu bankrotů fyzické osoby-podnikatelé podílely 14 procenty, v loňském roce už to bylo víc než 50 a za prvních sedm měsíců letošního roku už podíl bankrotů fyzických osob-podnikatelů dosáhl 60 procent,“ řekla Věra Kameníčková.

Nejvíc podnikatelů je registrováno v Praze (169 tisíc), ve Středočeském kraji (133 tisíc) a v Moravskoslezském kraji (92 tisíc).

Jan Richter, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme