Festival francouzského filmu zahájí komedie Utop se, nebo plav. Přehlídka uvede šest předpremiér

Nadcházející ročník festivalu francouzského filmu otevře komedie Utop se, nebo plav režiséra Gillese Lellouche. Vedle nového snímku ukazujícího, že je možné s humorem porazit veškeré životní nástrahy, festival nabídne další novinky z prestižních festivalů, divácké hity i černobílou klasiku plnou hvězd.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Letošní 21. ročník naznačuje, že festival dospěl do věku velké zodpovědnosti. Chceme na něm oslovit distributory a představit dosud neznámé filmy. Závazkem pro nás je dosavadní zájem o francouzské filmy v Česku i bývalém Československu,“ uvedl Luc Lévy, ředitel Francouzského institutu v Praze, který je spoluorganizátorem festivalu.

Loni bylo do tuzemských kin uvedeno 44 francouzských filmů, které navštívilo přes 500 tisíc diváků. Ročně se ve Francii natočí podle organizátorů festivalu 360 až 400 filmů, letos vybírali zhruba ze stovky z nich.

Kromě úvodního filmu bude na festivalu uvedeno šest filmových předpremiér: Bécassine! Bruna Podalydèse, Do boje od Stéphana Brizéa, Je mi fajn s.r.o. Benoîta Delépina a Gustava Kerverna, Kniha obrazů Jeana-Luca Godarda, Vánoce a spol. Alaina Chabata a Zjevení Xaviera Giannoliho.

V sekci Teď nebo nikdy se diváci mohou těšit na osm filmů, které v České republice ještě nikdy nebyly promítány: 9 prstů F. J. Ossanga, Amin Philippa Faucona, Coincoin a nelidé Bruna Dumonta, Eva od Benoîta Jacquota, Mektoub, má láska: canto uno Abdellatifa Kechiche, Můj život s Jamesem Deanem Dominiqua Choisyho, Rozsévač Marine Francenové či Zaujetí Yvana Attala.

Stejně jako každý rok, tak i letos bude mít publikum možnost v sekci Filmové hity zhlédnout snímky, které byly v tomto roce uvedeny v české distribuci. V rámci Festivalu se uskuteční dva Večery krátkého filmu, které nám představí rozmanitost formátů mladých francouzských tvůrců.

Stoleté výročí vzniku Československa je pro festival příležitostí znovuobjevit neznámé či zapomenuté klenoty francouzsko-československé kinematografie, jako například film Golem režiséra Juliena Duviviera z roku 1936, inspirovaný hrou Voskovce a Wericha.

Dále film Pravda od Jeana-Luca Godarda natočený v roce 1969 nebo film Muž, který lže z dílny Alaina Robbe-Grilleta z roku 1968. V rámci této retrospektivy bude také znovu uvedeno Doznání od Costy-Gavrase s Yvesem Montandem a Simone Signoretovou.

Festival francouzského filmu se koná od 21. do 28. listopadu v Praze a v Brně. Celkem je připraveno 48 filmů, které budou v původním znění s českými titulky nebo dabingem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme