Letní filmová škola nabízí novinky i díla Howarda Hawkse. Otvírákem je sci-fi Bod obnovy

Letní filmová škola, jejíž 49. ročník začal v pátek v Uherském Hradišti, i letos nabízí bohatý program – vedle filmu to jsou literární čtení, divadelní představení, výstavy a besedy. Do programu zařadila i retrospektivu děl amerického režiséra Howarda Hawkse. Návštěvníci mohou zhlédnout výběr jeho deseti snímků. Hawks je zástupcem zlaté hollywoodské éry, popsal programový ředitel festivalu Jan Jílek.

Uherské Hradiště Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

img_20180730_165313_180731-135701_bar.jpg

Dalším zajímavým bodem programu je zařazení tvorby režiséra Howarda Hawkse | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zahajovacím snímkem festivalu je české sci-fi Bod obnovy, zakončovacím pak česká kostýmní detektivka Úsvit s Eliškou Křenkovou v hlavní roli. Tvůrci obou se nevyhýbají ani debatám s diváky.

Dalším zajímavým bodem programu je zařazení už zmíněného režiséra Hawkse. Rodáka z města Goshen v Indianě považuje Jílek za žánrového chameleona. „Byl schopen na té nejvyšší úrovni režírovat a produkovat westerny, filmy noir nebo kriminálky,“ popisuje.

Známý je však podle něj především díky svým konverzačním romantickým komediím. „V tom je jeho odkaz, myslím si, nejsilnější,“ věří Jílek.

Do letošního programu zařadili organizátoři festivalu například Hawksovy romantické komedie Leopardí žena, Jeho dívka Pátek a Páni mají radši blondýnky, válečný snímek Mít a nemít, mysteriózní krimi Hluboký spánek, western Červená řeka nebo dobrodružný film Hatari!

V pátek mohli návštěvníci na Letní filmové škole vidět jeho western Rio Bravo z roku 1959 a gangsterku Zjizvená tvář z roku 1932.

Točit začal Hawks, který se narodil v roce 1896, ve 20. letech minulého století. Jeho poslední film je z roku 1970. Držitel hvězdy na hollywoodském chodníku slávy není známý pouze jako režisér, ale také jako scenárista, producent a spisovatel.

Start v Bodu obnovy. Filmovka uvede očekávané české sci-fi, výroční cenu převezme Trojan

Číst článek

Zemřel v roce 1977 v Palm Springs v Kalifornii. Jeho filmografie čítá desítky snímků. Je to jedno z těch největších jmen historie Hollywoodu a opravdu precizní filmař, který byl schopen přesedat z žánru do žánru a každý z těch žánrů zvládnout na nejvyšší úrovni, řekl Jílek.

V minulosti představila Letní filmová škola v retrospektivní sekci tvorbu režisérů Andreje Tarkovského, Andrzeje Wajdy nebo Akiry Kurosawy. Loni se věnovala španělskému bouřlivákovi Luisi Buňuelovi. „Retrospektiva je vždycky vlajková loď historické části programu Letní filmové školy,“ doplnil Jílek.

Letošní ročník festivalu potrvá do čtvrtka 3. srpna. Kromě filmových projekcí láká také na koncerty, divadelní představení, odborné programy, tvůrčí dílny, výstavy i akce pro děti.

Tomáš Pilát, epo, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme