Lidé se s režisérem Vorlíčkem rozloučí v úterý, obřad proběhne ve strašnickém krematoriu

Poslední rozloučení s filmovým režisérem Václavem Vorlíčkem se bude konat v úterý 12. února od 12.00 ve strašnickém krematoriu v Praze. Oznámil to režisér Zdeněk Zelenka. Václav Vorlíček zemřel v úterý ve věku 88 let. Je známý jako autor mnoha pohádek či komedií, na většině z nich spolupracoval se scenáristou Milošem Macourkem. Fenoménem se i v Německu stala Vorlíčkova pohádka Tři oříšky pro Popelku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let

Václav Vorlíček | Foto: Adam Kebrt

Vorlíčkovy filmy i seriály baví už desítky let děti i dospělé. Na obrazovky se stále vrací i jeho komedie Kdo chce zabít Jessii?, Pane, vy jste vdova!, Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo seriál Arabela. Podle kolegů byl Vorlíček profesionálem, který dobře znal své publikum.

28:34

V Norsku druhou Popelku nenajdete, říkal v prosinci 2017 v rozhovoru režisér Václav Vorlíček

Číst článek

Filmy Vorlíčka a Macourka prosluly řadou na svou dobu novátorských triků, které by dnes hravě zvládl počítač, ale oni je vytvářeli „na koleně“ a prý téměř zadarmo. Například scénu z filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, v níž Miloš Kopecký vyráží na sraz vodníků odtokovou rourou umyvadla, nebo tu s hlavou Jana Hrušínského na nočním stolku v Dívce na koštěti, kterou natočili pomocí zrcadel.

Arabela i Jezerní královna

K dalším nezapomenutelným kusům dua Vorlíček-Macourek patří seriály Arabela, Létající Čestmír a Křeček v noční košili či pohádky Kouzelný měšec, Pták Ohnivák a Jezerní královna. Jejich posledním dílem byl film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko z roku 2001. Oba tvůrci společně začínali pracovat na pokračování Dívky na koštěti – Saxana a Lexikon kouzel, jehož premiéry v roce 2011 se ale Macourek už nedožil.

Vorlíček se narodil 3. června 1930. Už v 17 letech měl jasno, že bude režisérem. Když ho poprvé nevzali na FAMU, šel na Barrandov a dostal se do štábu režiséra Martina Friče. Po roce Vorlíčka na FAMU přijali, absolvoval v roce 1956. Na Barrandov se pak vrátil a zaměstnán tam byl do roku 1992. Jako režisér debutoval roku 1960 snímkem pro děti Případ Lupínek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme