SOUTĚŽ: Nejlepším přítelem člověka je kolo, hlásá nová kniha. A také dopravní prostředek budoucnosti

Vyhrajte knihu Kolo. Dopravní prostředek budoucnosti | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Pes, kočka, kůň a kolo. To jsou nejlepší přátelé člověka. „Kolo je věc vyrobená člověkem, někdy se ale chová, jako by bylo živé,“ píší autoři nové bohatě ilustrované publikace Kolo. Dopravní prostředek budoucnosti. Vydalo ji nakladatelství Paseka.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ V sedle Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dokáže být pomalé i rychlé, veselé i smutné, hbité i nemotorné, opuštěné i opečované, líné i pracovité, tiché i hlasité, přitažlivé i ošklivé, tvrdohlavé i ochotné, vtipné i nudné, ambiciozní i obyčejné, kamarádské i protivné, energické i unavené, spolehlivé i nepředvídatelné, nepřehlédnutelné i fádní, ztracené i mířící přímo k cíli,“ shrnují báječně rozmanitý svět bicyklů autoři nové knihy.

„Když je samo, vyčkává a působí jako spící zvíře. Ale když ho osedláš, má najednou tolik síly a chuti do života, kolik mu dáš. Uveze tolik nápadů a pocitů, kolik mu naložíš. Někdy je jen převozníkem, jindy důvodem k cestě. Jede tak dlouho, dokud chceš a můžeš. A přiveze tě zase zpátky.“

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Čím to je, že si skoro každý vzpomene, jaké to bylo, když se poprvé rozjel sám? Co vlastně kolo dělá s naším tělem a pocity, s našimi cestami krajinou i městy, ve kterých žijeme? A jak vůbec nápad vyrobit kolo vznikl?

Kolo je zdánlivě všední věc, která nám dává nevšední zážitky. Už více než 200 let je naším průvodcem na silnicích, v ulicích i po lesních stezkách. Pomáhá nám, ale potřebuje naši spolupráci, sílu, energii a zručnost. Malí i velcí díky němu cestují nejen terénem, ale i říší fantazie. Je to symbol svobody a zdravého, ohleduplného života.

Příběh skromného dopravního prostředku, který dokáže měnit svět, vyprávějí Jindřich Janíček a Ondřej Buddeus. Zatímco první na cyklistice oceňuje především její společenský rozměr, druhý je podle svých slov cyklistou tělem i duší.

Ukázka z knihy Kolo. Dopravní prostředek budoucnosti | Zdroj: Nakladatelství Paseka

Janíček se už dlouhodobě zajímá o velké sportovní osudy, což ukázal třeba v komiksových příbězích B jako bězec, které mu vynesly cenu Muriel. Označení předního výtvarníka poté stvrdil i netradiční reportáží Na západ severozápadní linkou.

Buddeus píše a připravuje knihy pro dospělé i děti, překládá z němčiny a norštiny a vyučuje na Akademii výtvarných umění. Za dětskou knížku Hlava v hlavě získal Magnesii Literu a Cenu Jiřího Ortena.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět ilustrovaných knih Kolo: Dopravní prostředek budoucnosti, napište nám až do pátku 19. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve které evropské zemi vynalezli první šlapací kolo?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme