SOUTĚŽ: Pohodová produktivita. Vyhrajte knižního poradce, jak vyzrát na prokrastinaci

Ali Abdaal je lékař, podnikatel a také nejsledovanější odborník na produktivitu na světě. Na svém účtu, který sleduje už skoro šest milionů lidí, říká, že existuje i jiná cesta k úspěchu než nekonečná frustrace a dřina. Jaké je tajemství pohodové produktivity? O stejnojmennou knihu hrajeme tento týden v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohodová práce (ilustrační foto)

Ali Abdaal na svém youtubovém kanále mluví o tom, že existuje i jiná cesta k úspěchu než nekonečná frustrace a dřina (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Abdaal ve své knize představuje tři skryté energizéry", které jsou základem pohodové produktivity, tři blokátory", které musíme překonat, abychom porazili prokrastinaci, a tři udržovače", které zabraňují vyhoření a pomáhají nám dosáhnout trvalého uspokojení.  

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Každá kapitola obsahuje praktické rady. Mým cílem ovšem není nabídnout vám obšírný seznam úkolů. Chci vám nabídnout filozofii: nový způsob myšlení o produktivitě, který můžete v životě uplatnit podle vlastního uvážení,“ vzkazuje Abdaal.

V knize vypráví například inspirativní příběhy vědců, kteří získali Nobelovu cenu a kteří tyto principy ztělesňují. Představuje jednoduché, realizovatelné kroky, které může každý zahrnout do své každodenní rutiny.

„Doufám, že se díky této knize stanete amatérskými ‚výzkumníky produktivity‘: naleznete metody, které fungují, na jiné zapomenete a chytře odhalíte, díky čemu se cítíte dobře a jste úspěšnější,“ popisuje Abdaal.

V každé kapitole nabízí tři prosté, vědecky podložené myšlenky, díky kterým můžete produktivitu přehodnotit, a šest experimentů, které sami můžete podstoupit.

Obálka knihy Pohodová produktivita | Zdroj: Nakladatelství Mimochodem

Výsledkem bude změna, která vám umožní toho stihnout více, aniž byste se stresovali, vyšilovali nebo vyhořeli. „Až tuto knihu dočtete, měli byste mít k dispozici nástroje, jejichž pomocí budete moci uplatnit pohodovou produktivitu v práci, vztazích a životě,“ dodává britský lékař.

Ali Abdaal začal vědecky přemýšlet o produktivitě, když se snažil vybalancovat požadavky lékařského studia na Univerzitě v Cambridgi a vedle toho budovat svůj podnik. Během práce v britském veřejně financovaném zdravotnictví začal na svém YouTube kanálu dokumentovat svou cestu ke zdravějšímu, šťastnějšímu a produktivnějšímu životu.

Jeho videa, podcasty a články založené na důkazech o lidské mysli se dostaly ke stovkám milionů lidí po celém světě. 

Knihu Pohodová produktivita vydalo nakladatelství Mimochodem v překladu Tomáše Piňose.

UKÁZKA Z KAPITOLY JAK BYSTE MĚLI TUTO KNIHU VYUŽÍT?

Tyto stránky neobsahují jen další systém pro­duktivity, jehož pomocí vykonáte více věcí, ať to sto­jí, co to stojí. Jde o to, abyste dělali více věcí, které jsou pro vás důležité. Díky této knize se naučíte více o sobě a o tom, co milujete a co vás opravdu moti­vuje.

Moje metoda má tři části, týkající se různých aspektů pohodové produktivity. První část vysvět­luje, jak vám může pohodová produktivita dodat energii. Představuje tři „zdroje energie“, jež posilují pozitivní emoce – hru, moc a lidi –, a vysvětluje, jak je můžete začlenit do každodenního života.

Druhá část zkoumá, jak pomocí pohodové pro­duktivity překonat otálení. Dozvíte se o třech „pře­kážkách“, kvůli kterým se cítíte hůře – nejistotě, stra­chu a netečnosti –, a zjistíte, jak je můžete překonat. Když je odstraníte, nepřestanete jen otálet, budete se rovněž cítit lépe.

A ve třetí části prozkoumáme, jak nás může po­hodová produktivita dlouhodobě posilovat. Bude­me se zabývat třemi typy vyhoření: vyhořením způ­sobeným přílišným úsilím, vyhořením z vyčerpání a vyhořením, jehož příčinou je nevyrovnanost. A vy­světlím vám, jak můžete využít tři prosté „opory“ – šetření energií, načerpání nové energie a vyrovna­nost –, abyste se necítili lépe jen několik dnů nebo týdnů, ale několik měsíců nebo let.

Každá kapitola obsahuje praktické rady. Mým cílem však není nabídnout vám obšírný seznam úkolů. Chci vám nabídnout filozofii: nový způsob myšlení o produktivitě, který můžete v životě uplat­nit podle vlastního uvážení.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 5 knih Pohodová produktivita, napište nám až do tohoto pátku 6. září do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve kterém století bylo podle slovníku Merriam-Webster poprvé použito sloveso prokrastinovat?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme