SOUTĚŽ: Zápisník abstinentky. Vyhrajte novou knihu od autorky oceňovaného blogu

V Česku je v současnosti evidováno kolem milionu alkoholiků. Od začátku pandemie je přitom zaznamenán prudký nárůst případů těžkého alkoholismu. Jak obtížné je abstinovat v zemi, kde je pití společenská norma? O tom vypráví Michaela Duffková, autorka vítězného blogu Magnesia Litera 2019. V březnu vyšla její druhá kniha, ve které opět otvírá tabu ženského alkoholismu. O Zápisník abstinentky si můžete zahrát v soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kniha Zápisník alkoholičky od Michaely Duffkové

Kniha Zápisník abstinentky od Michaely Duffkové | Zdroj: Motto

Přestat je těžké, ale nejtěžší je vydržet, hlásá podtitul knihy, která navazuje na loňský úspěšný debut Duffkové vydaný v nakladatelství Motto.

V Zápisníku abstinentky znovu s nebývalou otevřeností líčí kritické momenty své abstinence, svěřuje se s čerstvou zkušeností dvojnásobné matky a zveřejňuje také příběhy dalších abstinujících alkoholiků.

Obálka knihy Zápisník abstinentky | Zdroj: Motto

Upozorňuje přitom i na fakt, že léčba a terapie je velké téma samo o sobě, protože vyléčený alkoholik de facto neexistuje, existuje akorát abstinující alkoholik.

„Mám dojem, že se Míša rozhodla ze svých běsů, bolestí a úzkostí vypsat. Je to její cesta a zdá se, že se jí to daří a že i přes všechny pochybnosti po té cestě kráčí dál a ověřuje si, co ještě je ‚její‘ a kde má ona sama hranice a může se jich dotknout,“ píše v předmluvě knihy profesor Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Je to dlouhý a bolavý proces, ale každý z nás jej v nějaké podobě podstupujeme. Ne každý z nás do toho ale jde s tak sebedestruktivním nastavením, intenzitou a umanutostí. I proto se Míšina cesta jeví být tím více pozoruhodná, oč těžší měla restart a oč více nánosů a těžkostí si do něj sama vložila.“

Blog Zápisník alkoholičky i nadále funguje na facebooku a instagramu. Duffková na něm komunikuje se čtenáři a snaží se je motivovat k vyhledání odborné pomoci.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Vedle toho také aktivně pomáhá v boji proti alkoholu a dalším návykovým látkám jako zakladatelka a provozovatelka nového pražského centra léčby závislostí Alkos, které se otevírá v červnu 2021.

„Centrum jsem se rozhodla založit před dvěma roky, když se mi zabil táta, který na léčbu dlouho čekal a nedočkal se, vzdal to. V kombinaci s tím, že jsem měla ze své vlastní léčby pocit, že by přece jen mohla být trochu jiná, to pro mě začal být jasný cíl,“ vysvětluje Duffková.

„Chci, aby klienti a jejich blízcí dostali maximální možnou péči a podporu, a to včas – ideálně v řádu dnů, maximálně týdnů,“ dodává.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Zápisník alkoholičky, napište nám až do tohoto pátku 28. května do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Který blog byl oceněn jako Magnesia blog roku v roce 2020?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme