Národní galerie Praha přišla o významného sponzora. Důvodem je odvolání ředitele Fajta

Národní galerie Praha přišla o dalšího významného sponzora. Podporu výstavním projektům přerušila nadace podnikatele Petra Pudila a jeho manželky. Příspěvek už dříve snížil také například podnikatel Libor Winkler. Odchod sponzorů souvisí s dubnovým odvoláním generálního ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní Galerie ve Veletržním paláci (v Praze 7, Dukelských hrdinů 530/47)

Národní galerie Praha přišla kvůli odvolání Fajta o významného sponzora. | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Nadace The Pudil Family Foundation podporuje celou řadu projektů, které propojují mezinárodní a české umění v České republice a v zahraničí. „Výstavní činnost Národní galerie podporujeme již mnoho let. S příchodem Jiřího Fajta se Národní galerie více otevřela mezinárodní spolupráci. Tato vize Národní galerie se nám velmi zamlouvala a vedla nás k prohloubení naší vzájemné spolupráce,“ stojí v písemném prohlášení Ivany Goosen, která Nadaci Pudil Family zastupuje.

25:51

Nepřijetí demise Staňka je bizarní hra s občany a pohrdání společností, říká historik umění Otto M. Urban

Číst článek

„Způsob odvolání Jiřího Fajta považujeme za skandální a poškozující reputaci Národní galerie a České republiky v zahraničí. Věříme, že stát by neměl potlačovat nezávislost kulturních institucí jako jednoho z pilířů občanské společnosti,“ uvedla Goosen. Dále Radiožurnálu napsala, že nadace svou podporu přerušila do té doby, dokud z výběrového řízení nevzejde nový generální ředitel galerie.

S prozatímním vedením Národní galerie se nadace dohodla, že finanční příspěvek zaměří na restaurátorské práce. „Jde nám o umění, nikoli o politiku. Proto chceme počkat na prezentaci koncepce směřování instituce od nového vedení vzešlého z výběrového řízení vyhlášeného ministerstvem kultury a pak budeme připraveni se k otázce další podpory Národní galerie vrátit.“

Pokračování programu

Nadace Pudilových dlouhodobě podporovala výstavní program galerie. Stála například za výstavou německé umělkyně Katariny Grossen a výstavu Josefa Koudelky. Podle vedení galerie ale rozhodnutí Pudilovy nadace neohrozí program nejbližších sezon.

Kvůli čemu musel skončit šéf galerie Fajt? Smlouva přestřelená o 700 tisíc i nevhodně uzavřené kontrakty

Číst článek

„Žádné výstavní projekty tímto rozhodnutím nebudou omezeny, to spolu přímo nesouvisí. Jde o subjektivní vnímání situace kolem Národní galerie a ministerstva kultury manžely Pudilovými. Rozhodli se, že pro danou chvíli chtějí své sponzorské aktivity zaměřit primárně do oblasti restaurování,“ okomentoval situaci pověřený ředitel Ivan Morávek.

Před odchodem některých sponzorů a zrušením projektů varoval při svém dubnovém odvolání tehdejší ředitel galerie Jiří Fajt.  Výstava výtvarníka Milana Grygara, kterou plánovalo nové vedení galerie odsunout kvůli úsporám, se uskuteční v původním plánu. Galerie pro ni získala novou podporu.

ela Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme