Polští průvodci po Krkonoších se školí na české straně hor, zajímá je ochrana přírody i současné kauzy

Podle polských průvodců po Krkonoších zajímají turisty kromě přírody samotné také problémy její ochrany. Lidé se průvodců také ptají na problémy s cyklisty, skialpinisty nebo na vznik nových lyžařských sjezdovek. Nejen o těchto tématech se přijelo školit 68 polských průvodců na Správu Krkonošského národního parku do Vrchlabí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté na hřebenech Krkonoš

Turisté na hřebenech Krkonoš | Zdroj: ČTK

Lavice na školení horských průvodců plní hlavně zájemci z Polska. Na polské straně Krkonoš totiž skupina nad 15 členů bez průvodce do terénu nesmí. Průvodci absolvují přednášky o historii, krajině, ochraně přírody i současných kauzách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč se polští průvodci po Krkonoších přijeli školit na českou stranu hor, zjišťovala Hana Novotná

Podle Radka Drahného ze Správy Krkonošského národního parku průvodce letos nejvíce zaujal výsledek nového měření Sněžky. „Myslím, že je potěší, že Sněžka má 1603 metrů a že to nejvyšší místo je na polském území,“ říká Drahný.

Skupinu 68 polských průvodců, kteří se do Čech přijeli školit, vede Jan Žitalárek ze sdružení průvodců po Polsku. Podle něj mají polští turisté o českou stranu Krkonoš velký zájem.

„Máte tady hodně různých zajímavých věcí a lokalit. Taky k vám chodíme na pivo, a když přijdeme na pivo, tak se vždycky někdo bude zajímat o to, co tady je – že je tady nějaký kostel, hezká roubenka,“ vysvětluje.

Ochrana přírody v souvislostech

Školení průvodcům pomáhá zejména pochopit souvislosti. Polské turisty totiž nejvíce zajímají velké kauzy z ochrany přírody. A to podle geobotanika Jana Štursy jinak než v souvislostech vnímat není možné.

V minulosti se podařilo vyřešit problémy se skialpinisty a cyklisty, kteří vyžadovali více zpřístupněných cest. Nejpalčivější problém současnosti se týká lyžování.

Lyžaři v Krkonoších, skiareál Herlíkovice | Foto: Simona Bartošová

„Otázka několika nešťastných lyžařských areálů a snaha je rozšiřovat. Kauza Lysé hory a rokytnické lanovky, to je otevřený bolák – nedaří se nám přesvědčit, že nemůžeme ustoupit z určitých pravidel a pouštět lidi dalším takovýmto koridorem,“ poznamenává geobotanik Štursa.

Právě průvodci jsou podle ochranářů důležití k tomu, aby návštěvníci národní park nejen viděli, ale i pochopili pravidla, která je na jeho území třeba dodržovat.

mka, Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme