Hradečtí zastupitelé schválili odkup části pozemku, který brání dostavbě dálnice D11

Milion sedm set tisíc korun vyplatí za zhruba čtvrtinu hektaru královéhradecká radnice Jaroslavě Štrosové. Zastupitelé souhlasili s tím, že město odkoupí ideální polovinu parcely potřebnou k dostavbě dálnice D11 u Hradce Králové. O prodeji zbytku pozemku je údajně ochotná jednat i druhá majitelka Ludmila Havránková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové

Dálnice D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Stavba dálnice D11 skončila v roce 2006 asi tři kilometry před Hradcem Králové, pozemek Štrosové a Havránkové je poslední parcelou, která státu chybí v plánovaném úseku D11 od současného konce dálnice k hradecké křižovatce u ČKD. Za podíl na pozemku zaplatí město 1,7 milionu.

„Kupujeme pozemek od paní Štrosové a směníme ho s Ředitelstvím silnic a dálnic za pozemky, které oni vlastní pod naším terminálem hromadné dopravy,“ popisuje primátor Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o odkupu pozemku pro dostavbu úseku dálnice D11 do Hradce Králové zjišťoval Jiří Fremuth

Druhá polovina pozemku ale stále zůstává farmářce Ludmile Havránkové, sestře Jaroslavy Štrosové.

Zastupitelé schválili odkup první poloviny pozemku vcelku jednoznačně - pro bylo 24 zastupitelů, 10 se zdrželo hlasování. Část opozice ale navrhovala vykoupit pozemek od sester najednou a následnou výměnu pozemků se státem smluvně podchytit.

„V současné době se odkupuje pouze ideální polovina pozemku a ta druhá polovina patří nadále paní Havránkové. Není tedy jisté, zda investice bude účelná,“ argumentuje Adam Záruba zvolený za Změnu pro Hradec.

Podle primátora Finka se s paní Havránkovou jedná a výkup druhé poloviny pozemku by se mohl začít schvalovat už na mimořádném zastupitelstvu v červenci. To potvrzuje i ministr dopravy Antonín Prachař.

„V současné době Ředitelství silnic a dálnic dohodlo dodatek smlouvy se zhotovitelem a jsme připraveni takovýto dodatek podepsat a stavbu zahájit, jakmile to bude možné. Skutečně čekáme, jak rozhodne zastupitelstvo města Hradce Králové,“ říká.

Zastupitelé Hradce souhlasili s odkupem poloviny parcely pod D11 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jiří Fremuth, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme