Část poslanců ČSSD tvrdí, že pro nižší spotřební daň na pohonné hmoty hlasovala omylem

Ti, kdo se už se těšili na levnější benzín a naftu, se zřejmě radovali předčasně. Návrh na snížení spotřební daně u pohonných hmot totiž část poslanců z ČSSD podle svých slov podpořila omylem. Jejich nepozornost by teď mohla státní pokladnu připravit o 14 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Jak se to mohlo stát? O tom bezprostředně po hlasování velmi nahlas uvažoval i ministr financí Andrej Babiš.

„Se zbláznili, ne? Nechápu to, co je to za akci ČSSD. Doufám, že to bude někdo revokovat, protože to není možné,“ divil se.

Co je to za akci ČSSD, se ministr Babiš dozvěděl vzápětí. Část ze sedmnácti jejích poslanců, kteří návrh Milana Urbana podpořili, totiž nevěděla, o čem hlasuje. Mysleli si, že jde o jiný Urbanův návrh, který se ale týkal spotřební daně u cigaret.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematické hlasování o spotřební dani na pohonné hmoty se zajímala redaktorka Věra Masopustová

Autor návrhu na snížení spotřební daně pohonných hmot sociální demokrat Milan Urban je ale v klidu a svůj návrh hájí.

„Je tady prostor pro to, abychom lidem zlevnili naftu i benzin. To samozřejmě znamená zlevnění i různého zboží. Rohlíky se rozvážejí autem a podobně,“ tvrdí.

Chybu svých spolustraníků se po hodinovém jednání klubu ČSSD pokusil napravit poslanec Ladislav Šincl. „Chtěl bych zpochybnit hlasování. Na sjetině mám ano a vím o tom, že jsem chtěl hlasovat ne,“ prohlásil.

Předseda poslanecké sněmovny, také sociální demokrat Jan Hamáček, Šinclovu námitku přijal. To vyvolalo vlnu kritiky ze strany opozice. Proti opakovanému hlasování se postavily všechny nevládní strany.

ODS chce, pokud by k novému rozhodování došlo, věc řešit u Ústavního soudu. „Někdo není spokojen s výsledkem hlasování, tak si po hodině vzpomene, že něco bylo špatně? Takto přece nemůžeme postupovat,“ říká předseda strany Petr Fiala.

K novému hlasování, které by snížení spotřební daně u nafty a benzínu zrušilo, se poslanci vrátí v pátek. Dá se ale předpokládat, že opozice udělá všechno proto, aby k němu nedošlo.

Věra Pfeifferová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme