Argentina obhájila titul na Copa América, zápas s Kolumbií rozhodl v prodloužení Martínez

Fotbalisté Argentiny obhájili titul na Copě América. Ve finále v Miami zdolali Kolumbii 1:0 po prodloužení, ve 112. minutě rozhodl nejlepší střelec turnaje Lautaro Martínez. Úřadující mistři světa ovládli jihoamerický šampionát pošestnácté a v čele historických tabulek se osamostatnili před Uruguayí.

Miami (Aktualizováno: 7:25 15. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svěřenci trenéra Lionela Scaloniho navázali na triumf z roku 2021, kdy ve finále porazili 1:0 Brazílii. Kolumbie prohrála po 28 zápasech a nedočkala se druhého triumfu na Copě América, turnaj ovládla pouze v roce 2001. Bronz si už v neděli zajistila Uruguay vítězstvím po penaltovém rozstřelu nad Kanadou.

VIDEO: Divoká dohra semifinále Copa América. Uruguayec Núňez se rval s kolumbijskými fanoušky

Číst článek

„Snil jsem o tom, že nastoupím ve finále a rozloučím se ziskem trofeje. Asi to tak mělo být. S reprezentací mám spojené ty nejkrásnější zážitky a jsem neuvěřitelně vděčný celé této generaci hráčů,“ řekl záložník Ángel Di María, pro něhož to byl poslední duel v národním týmu.

Zápas na Hard Rock Stadium začal s více než hodinovým zpožděním kvůli nepokojům před stadionem.

Podle agentury Reuters se na zápas snažily dostat tisícovky fanoušků bez vstupenek. Lidé se zkoušeli přejít přes pořadatele nebo přelézali ploty u stadionu, což způsobilo zmatky a tlačenice u turniketů.

Messi v slzách nedohrál

Utkání nenabídlo mnoho velkých gólových šancí. Střelecky aktivnější byli Kolumbijci, kteří vyslali směrem na soupeřovu bránu 19 pokusů, Argentinci 11. V 66. minutě v slzách odkulhal ze hřiště hvězdný argentinský kapitán Lionel Messi, jenž musel vystřídat kvůli zranění pravé nohy.

Prodloužení přineslo otevřený fotbal a ve 112. minutě také rozhodnutí. Giovani Lo Celso vyslal do úniku Martíneze, jenž střelou nad padajícím brankářem Camilem Vargasem ukončil čekání na gól. Kanonýr Interu Milán si připsal pátou trefu na turnaji.

Argentinci vyhráli třetí velký turnaj v řadě, do roku 2021 přitom čekali na další trofej 28 let. Zároveň ukončili dlouhou sérii neporazitelnosti Kolumbie, kterou trénuje argentinský kouč Néstor Lorenzo. Jeho svěřenci naposledy prohráli v únoru 2022 právě s Argentinou, jediný gól vstřelil tak jako v pondělí Martínez.

„Po takovém turnaji to bolí. Došli jsme až do finále a všichni cítíme, že jsme si zasloužili ještě víc. Chtěli jsme získat trofej pro naše fanoušky a všechny lidi v Kolumbii, bohužel ale odcházíme s prázdnýma rukama,“ litoval obránce Davinson Sánchez.

Copa América, mistrovství Jižní Ameriky ve fotbale - finále (Miami):

Argentina - Kolumbie 1:0 po prodl.

Branka: 112. Lautaro Martínez. Rozhodčí: Claus - Pires, Correa - Toski (video, všichni Braz.). ŽK: Mac Allister, Lo Celso - Córdoba, Borja.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme