‚Okolo se střílelo, týden jsme trpěli.‘ Dvanáctiletý fotbalista bude po útěku z Charkova hrát v Polné

Fotbalový tým žáků Slavoje Polná má novou posilu. Je jím dvanáctiletý Jaroslav z Charkova. Nadějný fotbalista utekl před válkou na Vysočinu spolu s matkou a sestrou. Město jim obratem nabídlo nejen ubytování, ale i možnost pokračovat v začínající sportovní kariéře.

Polná Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvanáctiletý Jaroslav.

Dvanáctiletý Jaroslav. | Foto: Dušan Vrbecký | Zdroj: Český rozhlas

„Tak vám představuji nového hráče, přišel z Ukrajiny. Je mu dvanáct let a jmenuje se Jaroslav. Jak ho přivítáme? Pryvit,“ přivítal trenér Jiří Joukl nového hráče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvanáctiletý Jaroslav utekl s rodinou z ostřelovaného Charkova, teď bude hrát fotbal za klub z Polné

„Oslovil nás vedoucí Slavoje pan Skočdopole, že se do Polné přistěhovala rodina z Ukrajiny a že mají šikovného kluka, který na Ukrajině hrál a který by měl zájem chodit. Vyzkoušíme ho, a když se mu tu bude líbit, za čtrnáct dní nám začíná sezona a může klidně nastoupit. Určitě ho nasadíme, protože máme docela velkou marodku,“ říká trenér Joukl.

Jaroslav na Ukrajině hraje fotbal už šest let, většinou na postu obránce.

„Zažili jsme týden ostřelování s dětmi v chodbě. Sundali jsme všechno ze stěn, obrazy, televizi, aby nic nespadlo. Sundali jsme i dveře ze skříní. Jen jsme seděli, povídali si. Okolo se střílelo, jezdili tam náklaďáky, tanky. Byty a domy hořely. Týden jsme trpěli, říkali si, že je to strašné a že to snad brzy skončí,“ popisuje Jaroslavova maminka.

Kapitán ruských fotbalistů Dzjuba odmítl pozvánku do reprezentace, podle kouče kvůli situaci na Ukrajině

Číst článek

„Přemýšleli jsme, jak zachránit děti. Táta a děda i bratr zůstali v Charkově. Bylo to těžké. Sedmnáct hodin jsme jeli do Lvova, patnáct hodin do Polska a pak ještě šest hodin do Polné,“ dodává.

V Polné získala rodina nabídku zůstat ve zdejším zámku. A protože Jaroslav hrál na Ukrajině šest let fotbal, místní klub ho hned vyzkoušel.

„Zatím hraje dobře. Doufám, že se s týmem spojí a že bude dobrá posila,“ doufá Jaroslavův nový spoluhráč Jiří Fátr. „Získal medaile, poháry, cenu pro nejlepšího hráče,“ naznačuje Jaroslavova maminka, že by mohl být pro tým zajímavou posilou.

V Polné už rodina nejspíš zůstane, maminka s dcerou si tu dokonce chtějí najít práci.

Dušan Vrbecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme